De grootste speler neemt het Riagg over

Deze week werd bekend dat Parnassia Groep in samenwerking met GGZ-Delfland het failliete Riagg overneemt. De naam Riagg verdwijnt, wat nog meer? Vier vragen over de overname.

1Waarom is gekozen voor Parnassia?

Curator Jeroen Princen zegt uit de vier aanbiedingen te hebben gekozen voor de grootste speler uit de regio, Parnassia, met 560 locaties in Noord- en Zuid-Holland. Het zou de grootst mogelijke waarborg zijn voor continuering van de behandelingen.

2 Wat betekent dit voor het personeel?

Vijftig procent van het personeel (ruim 200) zal worden overgenomen. Parnassia voert de komende twee weken gesprekken. De ontslagen komen niet uit de lucht vallen. Een reorganisatie werd al eerder aangekondigd, maar niet doorgezet wegens hoge kosten en onvermurwbare vakbonden.

3 ...En voor de behandelingen?

De gehalveerde groep behandelaars zal hun patiënten behouden. De unieke therapievormen van het Riagg, zoals groepstherapieën voor misbruikte kinderen, schematherapieën en transculturele therapieën, worden volgens de woordvoerder „zoveel mogelijk ingepast in de huidige zorglabels”.

4 ...En voor de kleine GGZ-instelling?

Begin deze eeuw zijn door vele fusies de meeste Riaggs (‘regionale instelling voor ambulante geestelijke gezondheidszorg) opgegaan in marktgerichte conglomeraten. Rotterdam, Amersfoort en Maastricht waren de laatsten der Mohikanen. Rotterdam heeft dit rijtje nu definitief verlaten.