De campagne #SaveOurBooks? Daar lijkt geen Amerikaan in geïnteresseerd

Een ‘schokkende’ boekverbranding, een petitie, een eindeloze stroom tweets aan literaire instanties: de Amerikaanse thrillerschrijver James Patterson doet er alles aan om zijn recent gelanceerde leespromotiecampagne #saveourbooks te laten slagen. Tevergeefs, zo lijkt het.

De leespromotie-actie #saveourbooks van de Amerikaanse thrillerschrijver James Patterson lijkt niet te slagen.
De leespromotie-actie #saveourbooks van de Amerikaanse thrillerschrijver James Patterson lijkt niet te slagen. EPA/MICHAEL NELSON

Een ‘schokkende’ boekverbranding, een petitie, een eindeloos stroom tweets aan literaire instanties: de Amerikaanse thrillerschrijver James Patterson doet er alles aan om zijn recent gelanceerde leespromotiecampagne #saveourbooks te laten slagen. Tevergeefs, zo lijkt het.

De campagne van Patterson, de best verkopende auteur ter wereld, is volledig gericht op president Obama. Hem wordt in een petitie opgedragen de wegkwijnende Amerikaanse leescultuur te redden door drie dingen te doen: publiekelijk met een boek gezien worden, een boek voor familie en vrienden kopen in een onafhankelijke boekhandel en zijn zorgen uiten over het verdwijnen van de Amerikaanse lezer.

De campagne ging eind november van start met deze video over het Amerikaanse boek dat in vlammen op dreigt te gaan:

Red onze kinderen

De leespromotiecampagne wordt gepromoot onder de naam #saveourbooks’. Maar er had ook ‘Save our kids’ kunnen staan, zegt Patterson deze week in The Los Angeles Times.

“Ik denk dat er twee lagen zijn: slimme kinderen moeten meer gaan lezen. En als risico-kinderen niet betere lezers worden, hoe gaan ze dan hun school afmaken? En hoe gaan ze een baan vinden zodat ze verder kunnen studeren?”

Patterson is ervan overtuigd dat internet een slechte invloed heeft op het leesgedrag:

“Er is geen bewijs dat de grote boeken in onze cultuur op internet gepubliceerd kunnen worden. Als het equivalent van Ulysses voorbij zou komen, zou je nu op internet reactie krijgen als: ‘Ik kwam niet door de eerste pagina!’. Dan zou Ulysses verdwijnen.”

100.000 handtekeningen

Of het nu gaat over de leescultuur of over kinderen: Amerikanen lijken niet geïnteresseerd. Er zijn exact 100.000 handtekeningen nodig voor de petitie die op 24 november openbaar is gemaakt op de site van het Witte Huis. Een kleine drie weken later hebben 5,183 mensen de petitie ondertekend. Om op 24 december ‘het doel te bereiken’ zijn dus nog 94, 817 handtekeningen nodig. De dagelijkse oproepen van Patterson op Twitter (66.000 volgers) lijken geen verschil te maken

Small Business Saturday

Obama bezocht overigens op 8 december een onafhankelijke boekhandel. Echter niet voor #saveourbooks, maar voor Small Business Saturday:

‘Nederland ontleest het hardst van West-Europa’

In Nederland waarschuwde schrijver Philip Huff onlangs voor ontlezing in Nederland. Die gaat het ‘hardst van heel West-Europa’ schreef Huff. Dat is een zorgwekkende ontwikkeling volgens hem omdat literatuur ‘tegenwicht [kan] bieden tegen culturele verarming en minder gemeenschapszin’.