Twaalf nieuwe Harry Potter-verhalen? Die komen er niet

Veel media hebben het de afgelopen dagen groots gebracht: schrijfster J.K. Rowling zou vanaf vandaag ‘als kerstcadeau’ met twaalf nieuwe verhalen over Harry Potter komen. Fans van de tovenaar die vandaag opgewonden pottermore.com bezoeken worden echter teleurgesteld: er liggen geen nieuwe verhalen onder de kerstboom. Vroege kerst “Kerstmis komt vroeg dit jaar“. Dat was de

J.K. Rowling geeft deze Kerstdagen niét 12 nieuwe verhalen weg over Harry Potter.
J.K. Rowling geeft deze Kerstdagen niét 12 nieuwe verhalen weg over Harry Potter. Foto EPA / HO

Veel media hebben het de afgelopen dagen groots gebracht: schrijfster J.K. Rowling zou vanaf vandaag ‘als kerstcadeau’ met twaalf nieuwe verhalen over Harry Potter komen. Fans van de tovenaar die vandaag opgewonden pottermore.com bezoeken worden echter teleurgesteld: er liggen geen nieuwe verhalen onder de kerstboom.

Vroege kerst

Kerstmis komt vroeg dit jaar“. Dat was de boodschap van een blogpost op Pottermore op 5 december. De officiële Harry Potter-website kondigde daarin aan dat schrijfster J.K. Rowling vanaf vandaag twaalf dagen lang met een aantal ‘cadeautjes’ zou komen:

“Wonderful writing by J.K. Rowling in Moments from Half-Blood Prince, shiny gold Galleons and even a new potion or two.”

De Britse krant The Guardian concludeerde uit het bericht dat er nieuw materiaal aan zat te komen, waaronder een verhaal over Harry Potters vijand Draco Malfoy (in de Nederlandse boeken bekend als Draco Malfidus). In andere media werd dat al snel ‘twaalf nieuwe verhalen’.

Echte fans

Volgens de makers van Pottermore “had elke echte fan het al meteen door” dat de aangekondigde verrassingen vanwege de feestdagen geen volledige nieuwe verhalen zouden bevatten, maar nieuwe toverdranken en “een aantal nieuwe vermeldingen op pottermore.com door J.K. Rowling”.

Sorry to disappoint fans, but there will not be a set of 12 new short stories, one for each day of Christmas. Even Pottermore wouldn’t be that generous.

Pottermore.com is al jaren het slimme marketingplatform voor fans van de tovenaar. Met korte berichten over voorwerpen en figuren uit de boeken en een uitgebreid spel worden de lezers van Harry Potter warm gehouden - het laatste boek in de serie verscheen in 2007.

Tijdens Halloween werd bijvoorbeeld wat uitleg gepubliceerd over Dolores Umbridge oftewel Dorothea Omber, de tovenares die Harry Potter dwong om “ik mag niet liegen” in zijn eigen arm te krassen.

Time houdt overigens vol dat er nieuwe verhalen aankomen, als was het ‘verhaal’ van vandaag met drie alinea’s wel teleurstellend kort:

“The ‘story’ is quite short in comparison to other bits of new Potter content fans got this year. But Rowling readers shouldn’t be dismayed: something magical is sure to come along tomorrow.”