Coxinhas

Deze coxinhas (kipkroketjes) vormen het sleutelgerecht uit de Braziliaans-Italiaanse film Estômago. Hiermee bewijst Nonato, de held van het verhaal, dat hij kan koken. En hiermee wint hij het hart – of eigenlijk de maag – van zijn geliefde Iria. Als u ze serveert tijdens het kijken van deze heerlijke food film wordt het dubbel smullen.

Breng 2,5 dl water met de bouillontablet aan de kook. Voeg de kip toe, breng aan de kook en doe de deksel op de pan, draai het vuur uit en laat 20 minuten garen. Laat het vlees uitlekken (vang het vocht op) en snijd klein. Fruit de lente-uitjes 2-3 minuten in de boter. Fruit de bloem al roerend 2 minuten mee. Schenk ca. 200 ml bouillon erbij, voeg de pesto toe en laat de saus zachtjes koken tot hij mooi dik is. Haal van het vuur. Los de geweekte gelatine op in een paar lepels warm water en roer dit erdoor. Roer de eierdooiers door de saus en daarna de pijnboompitten, fijngeprakte eieren en kipfilet. Laat afkoelen en opstijven in de koelkast. Vorm van dit mengsel 10-12 kleine coxinhas door ze eerst te rollen tot een bitterbal en vervolgens behoedzaam tot een peervorm te kneden. Haal achtereenvolgens door bloem, losgeklopt eiwit en broodkruim. Frituur de coxinhas in 3-4 minuten goudgeel en krokant in frituurolie van 180 graden. Doe er tabasco bij.