Consumenten besparen op gasrekening door hoge temperaturen

Door de relatief hoge temperaturen dit jaar valt de gasrekening mee.
Door de relatief hoge temperaturen dit jaar valt de gasrekening mee. Foto ANP / Lex van Lieshout

Nederlandse huishoudens voelen het warme weer van dit jaar terug in hun portemonnee. Door de hoge temperaturen hoeven ze minder gas te verstoken en valt de energierekening fors lager uit dan in andere jaren. Bij energiereus Eneco scheelt dat klanten gemiddeld 140 euro op jaarbasis, zo berekende het bedrijf.

Hoewel de decembermaand nog niet is afgelopen, verwacht het energieconcern dat Nederlanders over het gehele jaar gemiddeld 15 procent minder gas verbruiken dan anders. Concurrent Essent sprak vorige maand al van een verschil van twintig procent in de eerste negen maanden van 2014.

Voor klanten van het bedrijf scheelde dat al zo’n 178 op de gasrekening, aldus de RWE-dochter. Ook het derde grote energie, Nuon, ziet dat de gasrekening dit jaar lager uitvalt dan gemiddeld. Volgens het dochterbedrijf van het Zweedse Vattenfall is het verschil zo’n 135 euro, zo laat een woordvoerder weten.

2013 juist erg koud

Ten opzichte van vorig jaar zijn de verschillen overigens nog veel groter, omdat 2013 juist een relatief koud jaar was. Dit jaar is daarentegen op weg naar recordtemperaturen. Volgens het KNMI is de kans groot dat 2014 de boeken ingaat als het warmste jaar in zeker drie eeuwen.

Lees ook Iedereen wil gratis energie en Stap over, eis korting - doe in elk geval iéts op NRCQ.