Britten hielden passages uit ‘martelrapport’ VS

Op verzoek van de Britse inlichtingendiensten zijn er passages geschrapt in het Amerikaanse onderzoek naar martelpraktijken. Dat bevestigde gisteravond een woordvoerder van premier Cameron. Hij zei: „De redactie die werd gezocht, was om redenen van nationale veiligheid, net zo als we bij ieder rapport zouden hebben gedaan.”

Het bijna 500 pagina’s tellende Senaatsrapport bevat geen verwijzingen naar betrokkenheid van MI5, MI6, noch naar Diego Garcia, het Britse eiland in de Indische Oceaan dat in elk geval in 2002 door de CIA is gebruikt voor rendition, de transporteren van terreurverdachten. Het vermoeden bestaat dat er op het eiland ook ondervragingen hebben plaatsgevonden.

Vier jaar geleden werd een rechtszaak, aangespannen door twaalf Britten die gevangen zaten op de Amerikaanse marinebasis Guantánamo Bay, voor miljoenen ponden geschikt. Zij zijn mishandeld en gemarteld, en zeggen dat MI5 en MI6 daarvan op de hoogte waren. In het geval van Binyam Mohamed is bewezen dat een samenvatting over hoe hij door de CIA werd behandeld, aan MI5 is gestuurd.

In het Verenigd Koninkrijk groeit nu de roep om een onderzoek naar de eigen betrokkenheid. Een eerder onderzoek door de Lagerhuiscommissie die toezicht houdt op de inlichtingendiensten, in 2007, concludeerde dat deze niets hadden misdaan. Maar toen bleek al dat de commissie niet alle materiaal van MI6 had gekregen.