Begrotingsakkoord Amerika, geen ‘shutdown’

President Barack Obama van de Verenigde Staten.
President Barack Obama van de Verenigde Staten. Foto EPA/Jim Lo Scalzo

In de Verenigde Staten hebben Democraten en Republikeinen een akkoord bereikt over de begroting van de overheidsfinanciën. Daarmee werd een nieuwe ‘shutdown’, het sluiten van overheidsdiensten, voorkomen. Met het nieuwe wetsvoorstel is 1,1 biljoen dollar gemoeid.

De nieuwe begroting werd met 219 stemmen voor aangenomen in het Huis van Afgevaardigden. 206 leden stemden tegen. Met het geld kan naar verwachting een groot deel van de overheid tot in ieder geval september 2015 gefinancierd worden. Overigens is het wetsvoorstel nog niet definitief aangenomen. Eerst moet het nog goedgekeurd worden door de Senaat, waarna ook president Obama nog zijn fiat moet geven.

Grotendeels dicht

Vorig jaar oktober werd de federale overheid grotendeels gesloten nadat de twee partijen het niet eens werden over Obamacare. Als gevolg daarvan stemden de Republikeinen niet in met de begroting, waardoor er een shutdown plaatsvond die twee weken duurde. Tijdens de shutdown waren er allerlei voorzieningen zoals musea en bibliotheken dicht.

Beide politieke partijen probeerden elkaar de schuld te geven van het debacle, maar het waren uiteindelijk de Republikeinen - die enkel wilden instemmen met de begroting als Obamacare werd afgeschaft - in de ogen van het grote publiek die als schuldigen werden aangewezen.