Zo ziet de zoektocht naar de verdwenen vlucht MH370 eruit

Een beeld van de zeebodem waar onderzoekers speuren naar resten van de verdwenen vlucht MH370.
Een beeld van de zeebodem waar onderzoekers speuren naar resten van de verdwenen vlucht MH370. Foto EPA / JACC

Meter voor meter speurt het onderzoeksteam van de Australische overheid al maanden de zeebodem af, op zoek naar resten van het vermiste toestel van Malaysia Airlines. De voortgang is vooralsnog echter beperkt: van de uitgestippelde 200.000 vierkante kilometer is tot dusver ongeveer 9000 doorzocht. En daar is een filmpje van.

Het klinkt als onbegonnen werk, een dusdanig groot oppervlak uitpluizen op zoek naar een vliegtuig. Maar samen met het Nederlandse bedrijf Fugro brengen de onderzoekers al sinds deze zomer het gebied in kaart. Met behulp van geluidsgolven schetsen zij zo een beeld van de zeebodem en de hoogteverschillen daarin.

Tot resultaten heeft de grondige en tijdrovende zoekwijze overigens nog niet geleid. Vooralsnog is er geen spoor van vlucht MH370, die in maart van dit jaar plots van de radar verdween. In het vliegtuig, op weg van Kuala Lumpur naar Peking, zaten 239 mensen.

Een afbeelding van het gebied gebied waarin wordt gezocht naar de MH370. Foto EPA / JAPP

De Australische vice-premier Warren Truss laat in augustus zien dat het zoekgebied naar het toestel van Malaysia Airlines is uitgebreid. Foto EPA / Alan Porritt

De Fugro Equator is een van de schepen die in de Indische Oceaan afspeuren. Foto ANP / Fugro