Zo ziet de Heilige Graal aan klassieke auto’s er uit

Links het topstuk van de collectie, de Ferrari 250 GT SWB California Spyder, rechts een Maserati A6G 2000. Foto Artcurial

Ze worden in februari pas geveild, maar we kunnen nu al watertanden: de pakweg honderd klassieke Europese auto’s - Bugatti, Porsche, Ferrari, Maserati, noem maar op - die recentelijk werden gevonden op een verlaten erf in het Franse dorpje Echiré, bij Poitiers. Eigenaar Roger Baillon, een zakenman die ze verzamelde om er ooit een museum mee te beginnen, overleed ruim tien jaar geleden.

De meeste auto’s, uit de jaren twintig tot zeventig van de vorige eeuw, stonden decennia alleen onder een golfplaten dak en zijn dus wat getekend door de tijd. Toch zijn er nog zo’n zestig verkoopbaar, schat veilinghuis Artcurial in, en zouden ze bij elkaar zo’n 16 miljoen euro kunnen opbrengen. Het topstuk alleen al, een Ferrari 250 GT SWB California Spider uit 1961, wordt geschat op 12 miljoen euro.

De veiling is op 6 februari in Parijs, bij de Salon Rétromobile.

    • Jacco Hupkens
    • Bas van Kooij