Lagere celstraf maar wel TBS in hoger beroep moordzaak Baflo

Een rechtbanktekening van verdachte Alasam S. tijdens de rechtszaak. Foto ANP/Aloys Oosterwijk

De verdachte Alasam S. heeft in hoger beroep zes jaar cel en TBS met dwangverpleging gekregen voor het in 2011 vermoorden van twee mensen in het Groningse Baflo. Het gerechtshof Arnhem-Leeuwarden deed zojuist uitspraak in het hoger beroep. Eerder had de rechtbank hem veroordeeld tot 28 jaar cel.

S., een uitgeprocedeerde asielzoeker uit Benin, sloeg op 13 april 2011 zijn 29-jarige vriendin Renske Hekman dood met een brandblusser. Nadat S. haar had vermoord raakte hij op straat in gevecht met de 48-jarige politieman Dick Haveman, die wel in dienst was maar in burgerkleding rondliep. Daarbij wist S. het dienstwapen van de agent te bemachtigen en schoot hij de politieman dood.

Daarna liep S. schietend door het dorp Baflo. Een andere 22-jarige agent raakte daarbij gewond, net als een 72-jarige buurtbewoner die werd getroffen door een kogel. Beiden herstelden van hun verwondingen.

Psychose

Vorig jaar werd S. veroordeeld tot 28 jaar cel nadat justitie levenslang had geëist. Tegen die uitspraak ging de verdachte in beroep. Volgens zijn advocaat had S. tijdens de moord een psychose en zou hij daardoor volledig ontoerekeningsvatbaar zijn geweest. In het hoger beroep eiste het Openbaar Ministerie 22 jaar voor dubbele doodslag in plaats van moord.

Het gerechtshof oordeelde uiteindelijk dat de moord op Hekman niet aan S. was toe te schrijven vanwege volledige ontoerekeningsvatbaarheid. Doodslag op de agent Haveman achtte justitie wel bewezen. Daarom kreeg S. wel TBS met dwangverpleging, iets dat de rest van zijn leven verlengd zou kunnen worden.

Twitter avatar chrisklomp Chris Klomp Zaak Baflo moet wel de meest succesvolle gang naar de hogere rechter zijn: van 28 jaar naar zes jaar cel (plus tbs).
    • Sam de Voogt