Ze wíl helemaal niet trouwen

foto SIEGFRIED MODOLA/Reuters

Dit meisje, een lid van de Keniaanse Pokot-stam, kreeg zojuist te horen dat ze is uitgehuwelijkt; we zien haar bij de zoveelste mislukte vluchtpoging. Geheel volgens de Pokot-traditie kwam de toekomstige echtgenoot het meisje bij haar familie halen, samen met een aantal andere mannen en het laatste deel van de overeengekomen bruidsschat. In dit geval waren dat twintig geiten, drie kamelen en tien koeien, die over een periode van meerdere weken aan de familie werden gegeven. De laatste tien koeien kreeg de familie op de ochtend dat de echtgenoot het meisje meenam naar haar nieuwe thuis. De jonge vrouw was niet op de hoogte van de afspraken die haar familie had gemaakt. Haar ouders vreesden dat ze van huis zou zijn weggelopen als ze het haar eerder hadden verteld. Pokot-meisjes worden doorgaans aan het begin van hun adolescentie uitgehuwd. Volgens de traditie zijn ze klaar voor het huwelijk als ze een overgangsrite hebben doorstaan, waarbij ook een besnijdenis hoort. Hiermee wordt de overgang van meisje naar vrouw gemarkeerd.