Werkstraf zeven scholieren voor kopen examens Ibn Ghaldoun

Vrienden van de verdachten komen in februari van dit jaar aan bij de rechtbank in Rotterdam. Negen meerderjarige examenfraudeurs van Ibn Ghaldoun kregen toen taakstraffen opgelegd van tussen de 130 en maximaal 170 uur.
Vrienden van de verdachten komen in februari van dit jaar aan bij de rechtbank in Rotterdam. Negen meerderjarige examenfraudeurs van Ibn Ghaldoun kregen toen taakstraffen opgelegd van tussen de 130 en maximaal 170 uur. ANP / Remko de Waal

Zeven jongeren die vorig jaar gestolen eindexamens van de school Ibn Ghaldoun in handen kregen hebben vandaag een werkstraf gekregen. Ze zijn schuldig bevonden aan heling. Vijf anderen zijn vrijgesproken. De twaalf scholieren zaten op zes verschillende middelbare scholen in Rotterdam.

Eén van de verdachten moet tachtig uur werken omdat hij niet alleen de gestolen examens in handen kreeg, maar ook iemand bedreigde om dat voor elkaar te krijgen. Een paar anderen kregen een werkstraf van veertig uur, omdat ze de gestolen eindexamens zelf hebben gebruikt en die ook aan anderen hadden aangeboden.

Leerlingen die de examens alleen zelf hadden gebruikt, kregen twintig uur. Vijf andere verdachten werden vandaag vrijgesproken.

De scholengemeenschap Ibn Ghaldoun kwam vorig jaar in het nieuws vanwege de diefstal van 27 eindexamens. De elf jongeren die achter de inbraak in de school en de eerste verspreiding van de examens zaten werden begin dit jaar veroordeeld. Zij kregen cel- en werkstraffen opgelegd, waarvan een maand cel en 170 uur werkstraf de hoogste was. (NRC/ANP)