Weg vrij voor goedkeuring jaarrekening ziekenhuizen

Bewegwijzering naar de spoedeisende hulp van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC). Ziekenhuizen mogen hun jaarverslag eindelijk gaan deponeren, meldt minister Schippers.
Bewegwijzering naar de spoedeisende hulp van het Universitair Medisch Centrum Utrecht (UMC). Ziekenhuizen mogen hun jaarverslag eindelijk gaan deponeren, meldt minister Schippers. Foto ANP / Bart Maat

De jaarrekeningen van ziekenhuizen over de afgelopen twee jaar kunnen eindelijk worden goedgekeurd. Dat heeft minister Schippers van Volksgezondheid vandaag bekendgemaakt.

De ziekenhuizen konden hun jaarverslagen over 2012 en 2013 tot nu toe niet deponeren, omdat de accountants de cijfers te onbetrouwbaar vonden. Mede hierdoor kwamen ziekenhuizen in geldnood, omdat banken huiverig waren om geld uit te lenen aan instellingen waarvan de cijfers niet goedgekeurd waren.

276 miljoen euro onjuist

Om alsnog goedkeuring te kregen hebben de ziekenhuizen, na overleg met de minister en de zorgverzekeraars, zelf een omzetonderzoek uitgevoerd waarin is gekeken welke declaraties niet klopten. Uit dat onderzoek blijkt dat voor een bedrag van 276 miljoen euro onjuist is gedeclareerd. Dat komt overeen met 1,2 procent van de omzet. Het percentage lag bij vrijwel alle ziekenhuizen gelijk.

Volgens de koepelorganisatie van ziekenhuizen, de NVZ, komt een groot deel van de foutieve declaraties door “de complexiteit en voortdurende verandering van het systeem”. Er werden geen verwijtbare fouten ontdekt in het zelfonderzoek.

Volgens Schippers gaan de zorgverzekeraars en ziekenhuizen nu overleggen hoe het onjuist gedeclareerde bedrag kan worden teruggevorderd. Als dat lukt, zijn de verzekeraars van plan dat bedrag te gebruiken om de premies in 2016 te verlagen.

    • Eva Smal