Weer schending wapenstilstand in financieel afglijdend Oekraïne

Terwijl Moskou vanmiddag zegt “het maximale te doen” om Oekraïne aan tafel te krijgen voor nieuwe vredesgesprekken, bleek het dinsdag ingestelde staakt-het-vuren tussen het regeringsleger en pro-Russische rebellen niet veel waard. Drie Oekraïnese militairen kwamen vandaag om op de dag dat het land verklaart bankroet te zijn.

Gepensioneerde vrouwen verkopen in Kiev huisgemaakt voedsel in een poging wat extra inkomsten te vergaren. Na anderhalf jaar onrust wacht Oekraïne een winter van stijgende prijzen terwijl de munt minder waard wordt. Reuters / Valentyn Ogirenko

Terwijl Moskou vanmiddag zegt “het maximale te doen” om Oekraïne aan tafel te krijgen voor nieuwe vredesgesprekken, bleek het dinsdag ingestelde staakt-het-vuren tussen het regeringsleger en pro-Russische rebellen niet veel waard. Drie Oekraïnese militairen kwamen vandaag om op de dag dat het land verklaart bankroet te zijn.

Nadat dinsdag, de “dag van stilte”, de nieuwe wapenstilstand inging kreeg het leger van Oekraïne na gistermiddag binnen 24 uur zeker 22 granaatbeschietingen te verwerken. Daarbij vielen acht gewonden, en dus zeker drie doden. Uitgangspunt van Kiev bij het laten ingaan van een nieuw staakt-het-vuren was juist dat na een paar dagen zonder gevechten bereidheid zou worden getoond weer om de tafel te gaan met Rusland.

Rebellen ‘zeer geïnteresseerd’ in gesprek

Moskou liet vanmiddag gauw weten zich geen enkele moeite te zullen besparen om de vredesonderhandelingen met Oekraïne te hervatten. Maar Kiev reageerde abrupt met de stelling dat van een nieuwe ontmoeting geen enkele sprake kan zijn zolang de rebellen in het oosten van het land niet alle wapens neerleggen, dit tot verontwaardiging van de Russen die beweren dat de separatisten “zeer geïnteresseerd” zijn in een dialoog. Bij de beoogde vredesgesprekken zouden ook afgevaardigden van de pro-Russische separatisten en de OVSE aanschuiven.

Ondertussen lijkt de regering in Kiev een ander prangend probleem het hoofd te moeten bieden. De staat kan niet langer voldoen aan zijn verplichtingen en stevent zonder financiële steun af op een faillissement, zo deelde het ministerie van Economische Zaken en Handel gisteren mede waarna premier Arseni Jatsenjoek vandaag opriep tot hulp van internationale leiders.

‘Hulp van onze Westerse partners’

Hij benadrukte tegenover het parlement dat Oekraïne echt wel toegewijd is aan het doorvoeren van fikse hervormingen om tegemoet te komen aan de voorwaarden die moeten leiden tot financiële noodhulp. “Om te kunnen overleven en een bankroet af te wenden hebben we hulp van onze westerse partners nodig op een donorconferentie.”

De staatsschuld van Oekraïne is opgelopen tot ruim 56 miljard euro en kredietbeoordelaar Moody’s verwacht dat de Oekraïense economie dit jaar 8 procent zal krimpen en in 2015 nog eens 2 procent. Die prognose houdt exact het midden tussen de voorspellingen van het IMF en de Oekraïense regering zelf.

Default

De regering wilde niet kwijt hoeveel financiële steun de Oekraïense staat exact behoeft om een feitelijk faillissement, een ‘default’ op het nakomen van zijn verplichtingen, te voorkomen, schrijft redacteur Hubert Smeets vandaag in NRC Handelsblad.

“Volgens de Britse zakenkrant Financial Times, die zich baseert op bronnen bij het Internationaal Monetair Fonds (IMF), heeft Oekraïne binnen enkele weken circa 17 miljard dollar nodig. Dat is evenveel als het noodkrediet dat het IMF eerder dit najaar verstrekte. De financiële markten reageren sterk op de onheilspellende signalen uit Kiev. De koers van de Oekraïense staatsobligaties in dollars daalde vandaag tot nog maar tweederde van hun oorspronkelijke waarde. De effectieve rente steeg tot ruim 28 procent.”

Het IMF is deze week in Kiev om met de regering te praten over een eventueel extra steunpakket. Het fonds lijkt die gelegenheid ook te gebruiken om de nieuwe ministersploeg onder leiding van premier Jatsenjoek aan te sporen. De regering talmt met haar hervormingsbeleid.

Lees in [krant]: Minister van Oekraïne: ‘De staat is bankroet’ (€).

    • Jules Seegers