Weer eens iets anders dan e-sports: robots die sumo-worstelen

Foto AP

Wat gebeurde er in Azië terwijl je sliep? Onze correspondenten praten je bij.

Dit weekend komen sumoworstelaars van Brazilië tot Mongolië bijeen in Tokio om tegen elkaar te strijden, meldt The Wall Street Journal. Verwacht er geen zwaargewichten als Kakuryū Rikisaburō of Harumafuji Kōhei in de ring maar 48 kleine robots. Zo zal het allereerste International Robot Sumo Tournament eruit zien:

Robotworstelen is misschien niet zo groot als e-sports - met jaarlijks twintig robotsumo-wedstrijden in zeventien landen en zo’n duizend deelnemers - maar het niveau is hoog. Deelnemers komen niet alleen uit donkere kelders, maar ook van technische universiteiten vandaan. Naast prestige proberen zij met dit soort evenementen overigens ook vrouwelijke studenten te werven.

Naar verwachting komen de beste robotica-experts uit de wereld af op het International Robot Sumo Tournament, vertelt een woordvoerder van organisator Fuji Soft aan The Wall Street Journal. Het is de eerste keer sinds de oprichting in 1989 dat het toernooi internationale deelnemers toelaat.

Lagere olieprijzen dus ook goedkopere tickets

Reizigers in Azië gaan naar verwachting profiteren van de lagere olieprijzen, schrijft The Sydney Morning Herald. Wereldwijd zullen vliegtickets volgens de laatste cijfers zo’n 5,1 procent in prijs dalen.

Goed nieuws ook voor Qantas en Virgin Australia. De twee concurrerende vliegtuigmaatschappijen presenteren naar verwachting binnenkort uitmuntend goede jaarcijfers. Dat de olieprijzen voor het eerst sinds 2010 weer onder de 100 dollar zullen blijven, zoals luchtvaartautoriteiten voorspellen, zal minder kopzorgen veroorzaken in de sector die dit jaar hard werd getroffen door de hoge prijzen.

Financiële directeuren zijn ook capabele algemeen directeuren

Mocht de topman van een Aziatisch bedrijf iets overkomen, dan zijn 32 procent van hen overtuigd dat hun financieel directeur de boel draaiende kan houden. Dat schrijft de Straits Times naar aanleiding van onderzoek van KPMG over de wensen, verwachtingen van en eisen aan financieel directeuren.

Dat 32 van de algemeen directeuren van de ondervraagde bedrijven zoveel vertrouwen plaatsen in hun collega’s, betekent niet per se dat ze tevreden zijn met ze. Hoewel 70 procent van de directeuren een mooie toekomst voor hun financiële bestuurders voorspellen, delen ze de overtuiging dat zij meer organisatorisch leiderschap zouden moeten tonen. Misschien zou een bijspijkercursus aan een zogeheten Ivy League-universiteit helpen. De cijfers lijken de effectiviteit daarvan in ieder geval te ondersteunen, aldus Quartz.

    • Hans Klis