Wat er met de bieb gaat gebeuren? Geen idee - weten ze zelf ook niet

Bo&Caro gaan elke dag naar een bedrijf. Ze zijn bij aandeelhoudersvergaderingen, productpresentaties of vrijdagmiddagborrels en willen graag weten: wie is hier belangrijk?

Wat: Het eerste Nationale Bibliotheekcongres in de Beurs van Berlage.

Wie: Presentator Ruben Nicolai, dichter Nico Dijkshoorn, Prinses Laurentien, negen bibliothecaressen van de Bibliotheek Breda – onder wie Lianne Knobel, Bianca Pieters van ‘bibliotheekbranchespecialist’ ProBiblio en een heleboel bibliotheekmedewerkers.

Vaak wat beduimeld, soms met verdacht luchtje en natuurlijk een paar ezelsoren. En altijd kans op een losgeweekte pleister van de vorige lezer, ergens rond pagina 83. Bibliotheekboeken zijn pure nostalgie.

En - oh! - de bibliothecaressen. Met knotje, coltrui, immer hulpvaardige blik. Natúúrlijk kan ze je vertellen waar de boeken over hamsters staan. Kom, ze laat het je wel even zien.

Altijd lachen met de dames van de Bibliotheek Breda #beursvanberlage #biebcongres

Een foto die is geplaatst door Bo&Caro (@boencaro) op

Een nieuw plan

Maar goed. Dat was vroeger. Nu hebben ze wel wat anders aan hun hoofd. Vandaar dat ze massaal op het Het Nationale Bibliotheekcongres zijn afgekomen. Want: hoe moet het straks met de bieb? Met alleen een uitleenfunctie kunnen ze geen aanspraak maken op de subsidiepotjes van de gemeenten. Tijd voor een nieuw plan.

Nou ja, nieuw. “We zijn al jaren meer dan alleen een uitleenservice!”, roept een vrouw met praktisch kapsel uit tijdens de inspiratiesessie ‘Meedoen in de samenleving’. Haar collega’s vallen haar bij. “Wij verbinden”, zegt Moniek Wegman van Bibliotheek Midden-Brabant. Ze kijkt de kring rond. Hoe? Met leescursussen aan laaggeletterden, activiteiten voor kinderen. Informatiemiddagen voor werklozen. Computerlessen voor ouderen.

Paniek. Geknik

Maar ja, weten de gemeenten veel. “Is jullie ook opgevallen dat de bibliotheken nergens genoemd worden in de beleidsplannen?” Een dame van ‘bibliotheekbranchespecialist’ ProBiblio is opgestaan uit haar stoel. “Ik kon vannacht niet slapen en heb alles nagelezen op de website van de overheid.” Paniek.

Ze hebben te lang gewacht, denkt een meneer in bruin pak. Geknik. “We moeten brutaler zijn, prominenter, sneller”, zegt Bianca Pieters – manager bij ProBiblio. Nog meer geknik. Maar weinig actie. Wel wat gekreukte rapporten uit vale schoudertassen. Kunnen ze mee naar de gemeente om het bestaansrecht van de bibliotheek te bewijzen. Wanneer? Ja – eh… – dát weten ze niet.

Maar wel waar de handige hamsterboeken staan, hoor. Kom maar, dan wijzen ze je de weg wel even.

    • Bo van Houwelingen & Caroline van Keeken