Smetvrees

Waarom je in een vliegtuig beter niet aan het gangpad kunt zitten

Foto iStock

Zit je het liefst aan het gangpad in een vliegtuig? Denk daar dan nog maar eens over na, want dat zijn nou juist de stoelen die je moet vermijden. Aan het gangpad is de kans namelijk het grootst dat je besmet raakt met bacteriën of virussen van andere passagiers.

Goed voorbeeld is een vlucht uit 2008 van Boston naar Los Angeles. Tijdens deze vlucht kregen verschillende leden van een reisgezelschap last van overgeven en diarree. Boosdoener was, zo bleek later, het zeer besmettelijke norovirus. Uiteindelijk werden zes mensen van het reisgezelschap en zeven van de overige passagiers ziek. De meeste van hen zaten, jawel, aan het gangpad.

Grafiek oxfordjournals.org. De besmette personen zijn aangegeven met een kruisje of een zwart vlak.

Bij één persoon was de nood zo hoog dat de wc geen haalbare optie meer bleek, getuige het ‘diarrheal accident’ in het gangpad van de eerste klas. Hoewel dit ongelukje pas na de tussenlanding in Chicago werd opgeruimd, was het niet de belangrijkste oorzaak van verspreiding van het virus langs het gangpad. De passagiers langs het gangpad zaten simpelweg dichterbij de geïnfecteerde mensen die door het vliegtuig liepen, concludeerden de onderzoekers. En mensen hebben de neiging de stoelen vast te pakken als ze door de cabine lopen. Zo verspreidt het virus zich.

Mijd de wc

Omdat één onderzoek weinig zegt, besloot microbioloog professor Charles Gerba van de universiteit van Arizona een analyse uit te voeren naar de aanwezigheid van bacteriën op oppervlakten die mensen het meest aanraken in een vliegtuig. En de resultaten daarvan zijn duidelijk, zo schrijft onderzoeksfirma The Advisory Board Company: op de stoelen aan het gangpad zitten meer bacteriën dan op de stoelen in het midden of aan het raam.

Maar welke stoel je dan ook kiest, het is volgens Gerba in ieder geval beter dan het vliegtuigtoilet. De microbioloog tegen Forbes:

“Als het kan, houd het dan op. De kans is groter dat je hier iets oppikt dan op je stoel.”