Onno Hoes stapt naar de rechter

Onno Hoes vertrekt als burgemeester van Maastricht. Hij kwam vorige week in opspraak nadat Pownews beelden uitzond van afspraakjes die Hoes had met een jongeman (20) uit Almere. Hoes zegt juridische stappen voor te bereiden tegen PowNews. Dat programma had de jongeman op hem afgestuurd met een verborgen camera. Gisteravond hielden de fractievoorzitters in Maastricht nog overleg of Hoes aan kon blijven. Na afloop wilden ze geen commentaar geven op wat er was besloten. Een jaar geleden voerden ze ook al overleg over Hoes, naar aanleiding van berichten over een affaire met een andere jongeman. Gistermiddag gaf Hoes zelf een verklaring uit waarin hij het volgende schreef: „De stad worstelt enorm met de gevolgen van een zeer omstreden perspublicatie, en die worsteling kan ik de stad, zijn bestuur en mijzelf niet langer aandoen. (...) Vorige week is een deel van mijn privéleven tot mijn grote ontsteltenis moedwillig en schaamteloos publiek geworden. Ik bereid dan ook met mijn raadsman zorgvuldig juridische stappen voor tegen degenen die hiervoor verantwoordelijk zijn. Ik zal ervoor strijden dat een openbaar bestuurder niet vogelvrij wordt verklaard en er een zeker privédomein blijft, zodat hij of zij in balans zijn of haar functie kan vervullen.” Hoes vertrekt op het moment dat de gemeente Maastricht een opvolger heeft gevonden. De PvdA in de gemeenteraad vindt het vertrek van Hoes niet nodig. De manier waarop het privéleven van de burgemeester naar buiten is gebracht, vindt de fractie onacceptabel. Volgens de VVD is er vanuit de gemeenteraad geen druk op Hoes uitgeoefend om te vertrekken.

    • NRC