Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
Bekijk hele krant

NRC Handelsblad

Politiek

Uitbreiding Europa op de lange baan

Kabinet en Tweede Kamer zeggen dat de EU pas op de plaats moet maken.

Het is een duidelijk signaal van de Tweede Kamer en het kabinet. Als het over uitbreiding van de Europese Unie gaat geldt voor Nederland het adagium: nu even niet. Dat is de uitkomst van een debat tussen de Tweede Kamer en minister Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) gisteravond.

De voormalig Joegoslavische deelrepubliek Kroatië was vorig jaar het laatste land dat tot de Europese Unie toetrad. De EU zal in elk geval de komende vijf jaar in omvang gelijk blijven. De nieuwe voorzitter van de Europese Commissie, Jean-Claude Juncker, liet eerder weten dat een pas op de plaats zal worden gemaakt. Tijdens zijn zittingsduur, tot eind 2019, worden geen nieuwe landen toegelaten.

Geen van de zeven landen die in de wachtkamer staan is voldoende voorbereid op een volwaardig lidmaatschap van de nu 28 landen tellende unie. Het Nederlandse kabinet schaarde zich eind oktober achter kritische rapportages van de Europese Commissie over de kandidaat-landen; de Tweede Kamer deed dit gisteren.

De vraag is of de gereserveerde houding voor een aantal aspirant-leden ook een definitief afstel betekent. Daarover is de Tweede Kamer verdeeld. Dit betreft dan vooral Turkije, dat met zijn ruim 81 miljoen inwoners direct ook de grootste lidstaat van de unie zou worden. Voor de VVD heeft dit land eigenlijk afgedaan. „Het kachelt achteruit”, aldus het Kamerlid Mark Verheijen van deze partij. Bovendien gelooft volgens hem Turkije zelf niet meer in een lidmaatschap van de Europese Unie. „Turkije holt weg van de EU.”

PvdA en D66 gaan er daarentegen van uit dat Turkije op termijn alsnog lid kan worden en er de komende jaren nog wel gesproken blijft worden over lidmaatschap. Minister Koenders bevestigde dit. „Pas op de plaats betekent niet dat we helemaal niks gaan doen. Dat zou een verkeerd signaal zijn.”

De PVV keert zich tegen elke uitbreiding van de Europese Unie.