Triviale scènes geven thema prijs

None

De Nederlandse regisseur Ricky Rijneke (1981) houdt bewust veel vaag in haar speelfilmdebuut Silent Ones. Hoofdpersoon Csilla en haar broertje Isti komen naar eigen zeggen van nergens en zijn op weg naar ergens. Halverwege Silent Ones is Csilla Isti even kwijt en een moment later zoekt hij haar. Deze ogenschijnlijk triviale scènes geven het belangrijkste thema prijs: het omgaan met verlies. Rijneke begint haar film met Csilla die na een ongeluk uit een gekantelde auto kruipt. Isti blijkt verdwenen, is hij zoek of dood?

De eerste 45 minuten volgen we Csilla die aanmonstert op een vrachtschip waar de intimiderende Gábor de scepter zwaait. Sfeervolle geluiden van de machinekamer begeleiden Csilla’s fluisterende voice-over, met het terugkerende mantra: „Ik ga niet terug; het zal goed komen.” In flashbacks zijn idyllische natuurscènes te zien met mysterieus krakende bomen die een contrast vormen met alles wat ervoor zit en wat er nog gaat komen.

De Hongaarse actrice Orsi Tóth speelt een intense hoofdrol als bangige, frêle vrouw. Als zij verdwaasd door een prachtig mistig landschap loopt, is dat meteen hét zinnebeeld van deze fragiele film.

    • André Waardenburg