Trijntje Oosterhuis naar Songfestival met hitgevoelig en positief popliedje

Songfestivallied door Trijntje Oosterhuis. Gehoord: 11/12 NPO Radio 2.

Foto anp

Geen melancholisch kunststukje in mineur, geen ingewikkeld, pas laat door het publiek begrepen liedje. De inzending van zangeres Trijntje Oosterhuis voor het 60ste Eurovisie Songfestival in Wenen is een ongecompliceerd, hitgevoelig en positief popliedje, dat leunt op een uitnodigend meezingrefrein.

Walk Along, geschreven door zangeres Anouk, begint rustig, op de tonen van een akoestische gitaar. Maar het midtempo liedje heeft scoringsdrift en breekt al na 25 seconden open – een beproefde Songfestivalformule. ‘Why won’t you walk along, baby?’, zingt Trijntje en de repeterende ‘why’ nestelt zich met een ‘ai-ai-ai-ai’-koortje direct in het oor.

Vanochtend klonk Walk Along voor het eerst bij op NPO Radio 2. Kansrijk, was de heersende mening op de sociale media. De onthulling van het nummer is de vroegste presentatie van een Nederlandse inzending ooit: het Europese liedjesfestival is pas in mei 2015. „We waren zo enthousiast”, zei Trijntje Oosterhuis vanmorgen. „Het voelt raar om als iets af is het lang te bewaren. Nu hebben we de tijd om na te denken over de uitvoering.” Daarvoor wil ze graag opnieuw Hans Pannecoucke vragen, de Belgische regisseur die het liedje van The Common Linnets op schitterende wijze omhoog tilde met op-de-huid-camerawerk.

Net als Calm After The Storm waarmee Ilse DeLange en Waylon in mei de tweede plaats veroverden, heeft dit liedje een eenvoudig akkoordenschema. Zeker in het brugdeel klinkt sterk de invloed door van Anouk, die het lied schreef met Tobias Karlsson. Zij zingt ook mee in het koor. Het liedje is afgemixt in Amerika, door producer Tony Maserati, die werkte met Beyoncé en Lady Gaga.

Trijntje noemt het een meezingnummer met power, dat ze ‘vond’ in Anouks computer. Morgen zingt ze het nummer met een band in de live-uitzending van RTL4-programma The Voice of Holland. Vanaf dat moment is Walk Along te downloaden.

    • Amanda Kuyper