Luisteren: Trijntje naar Songfestival met ‘Walk Along’, een ‘hitgevoelig nummer’

Zangeres Trijntje Oosterhuis liet vanmorgen voor het eerst het liedje horen waarmee ze Nederland zal vertegenwoordigen op het Eurovisie Songfestival.

Trijntje Oosterhuis.
Trijntje Oosterhuis. Foto ANP / Kippa Sander Koning

Na Anouk en The Common Linnets is het tijd voor het derde Songfestivalsucces op rij. Tenminste, daar gaat Nederland van uit. De eer valt dit keer te beurt aan Trijntje Oosterhuis. Vanochtend was het nummer waarmee ze deel gaat nemen aan het Eurovisie Songfestival 2015 voor het eerst te horen, bij Gouden Uren op NPO Radio 2. Het lied heet Walk Along. Luister hier het nummer:

Onze muziekredacteur Amanda Kuyper noemt het “geen kunststukje, geen ingewikkeld liedje”:

De inzending van zangeres Trijntje Oosterhuis voor het 60ste Eurovisie Songfestival in Wenen is een ongecompliceerd, hitgevoelig en positief popliedje, dat leunt op een uitnodigend meezingrefrein.

Trijntje Oosterhuis ontkende vanmorgen dat ze voor de gelegenheid de artiestennaam ‘Traincha’ aan zou nemen. Volgens Trijntje is het een “meezingnummer met power”. Overigens hoefden echte Songfestivalfans niet te lang te wachten op de inzending van Oosterhuis. De onthulling van het nummer is de vroegste presentatie van een Nederlands Songfestivallied ooit.

Vorige maand liet de Nederlandse Songfestivalexpert Cornald Maas, die ieder jaar het commentaar bij het Europese liedjesfestival op zich neemt, bij RTL Boulevard al weten dat hij erg enthousiast was over het lied.

Het is duidelijk een hit. De kruk kan dit jaar in ieder geval op stal blijven.

Hoewel het nummer door Anouk is geschreven, zal de Haagse zangeres zelf geen acte de présence geven op het Songfestival. Maas:

Ik hoop dat Anouk in het achtergrondkoor van Trijntje gaat zingen, maar vooralsnog heeft ze gezegd om dat niet te doen. Het podium is voor Trijntje.

Ilse DeLange, die vorig jaar samen met Waylon tweede werd op het Songfestival met hun act The Common Linnets, laat weten enthousiast te zijn.

Twitter avatar IlseDeLange Ilse DeLange @Trijntje_O @GoudenUren wauw!!!!! Wat super fris en catchy! @Eurovision te gek!! Zet em op Trijntje!!! Ik zit nu al met m’n vlaggetje klaar!

Oosterhuis noemde bij de presentatie vanmorgen het lied zelf ook “catchy en fris”. Onze muziekredacteur Amanda Kuyper schrijft vandaag in NRC dat het nummer “scoringsdrift” heeft.

Walk Along, geschreven door zangeres Anouk, vangt rustig aan op de tonen van een akoestische gitaar. Maar het midtempo liedje heeft scoringsdrift en breekt al na 25 seconden open – een beproefde Songfestivalformule. ‘Why won’t you walk along, baby?’, zingt Trijntje en de repeterende ‘why’ nestelt zich met een ‘ai-ai-ai-ai’-koortje direct in het oor.

Vrijdagavond zal Oosterhuis het nummer voor het eerst live zingen, bij talentenjacht The Voice of Holland op RTL4.