Te weinig arbeidsgehandicapten? Dan krijgen bedrijven een boete

Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken.
Staatssecretaris Klijnsma van Sociale Zaken. Foto ANP / Martijn Beekman

Het is nu menens voor bedrijven: vanaf 2017 kunnen ze een boete krijgen als ze te weinig arbeidsgehandicapten in dienst hebben. Het gaat om 5.000 euro per niet-ingevulde werkplek, schrijft persbureau ANP.

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunde het wetsvoorstel van staatssecretaris Klijnsma (PvdA) van Sociale Zaken en Werkgelegenheid.

125.000 banen

Het kabinet heeft met werkgevers en vakbonden afgesproken dat er de komende jaren 125.000 banen komen voor mensen met een arbeidsbeperking. De boete is bedoeld als stok achter de deur, zodat bedrijven zich aan de afspraak houden. Klijnsma hoopt dat ze de boete nooit hoeft op te leggen.

Lees ook op NRC Q: Zo help je 100.000 arbeidsgehandicapten aan het werk