Schaatsbond boycot EK in Rusland niet

Vorig jaar wonnen Ireen Wüst en Jan Blokhuijsen het EK Schaatsen in Noorwegen. De KNSB heeft besloten het EK van dit jaar, in Rusland, niet te boycotten. Foto ANP Robin Utrecht

De KNSB is niet van plan om in navolging van Corendon-coach Jan van Veen het EK allround in Tsjeljabinsk te boycotten. Dat heeft de schaatsbond na overleg met de coaches van de belangrijkste teams vandaag besloten.

Van Veen liet eerder op persoonlijke titel weten niet naar Rusland af te reizen wegens de vliegramp met MH17. Europees Kampioene Ireen Wüst en concurrente Marrit Leenstra lieten daarop weten ook een boycot te overwegen, ook al zou dat hun mogelijk een ticket naar het WK kosten. Wüst:

“Ik denk dat er ook heel veel Nederlanders wel iemand kennen die betrokken is bij de vliegramp met MH17. Gevoelsmatig klopt het niet om in Rusland mijn Europese titel te gaan verdedigen. Ik sluit daarom nu nog niets uit, maar het is een lastige kwestie.”

Geen politiek

KNSB-sportdirecteur Arie Koops laat weten begrip te hebben voor de standpunten van de individuele sporters en coaches. Hij vindt echter, in navolging van de internationale sportbond ISU en sportkoepel NOC*NSF, dat de sport geen politiek moet willen bedrijven.

“De locatie is eerder door de ISU bepaald. Met deelname aan internationale toernooien doen wij geen uitspraak over organiserende landen. Topsporters en hun begeleiders reizen over de gehele wereld. Op die manier blijft samen sporten mogelijk, ongeacht politieke of andere conflicten.”

De KNSB zegt graag mee te doen aan de discussie over het betrekken van maatschappelijke waarden bij de toewijzing van de grote toernooien. Die moet kritiek en gedoe in de aanloop naar een evenement voorkomen.

“Sporters moeten zich primair kunnen focussen op prestaties. Het is aan de internationale sportwereld te zorgen dat bij de keuze van een gastland recht wordt gedaan aan algemeen aanvaarde normen en waarden.”

De deelnemers aan het EK worden in principe geselecteerd bij het NK allround, tijdens het laatste weekend van dit jaar in Thialf. De definitieve selectie wordt een dag later, op 29 december, door de KNSB naar buiten gebracht. De sportbond had al laten weten dat als sporters het EK boycotten, de selectienormen mogelijk worden aangepast.

    • Eva Smal