SBM Offshore schrapt wereldwijd 1200 banen

SBM Offshore zet wereldwijd 1200 werknemers op straat. Ook verhuist het concern zijn hoofdkantoor naar Amsterdam. Foto SBM Offshore

Maritiem dienstverlener SBM Offshore ontslaat dit jaar en volgend jaar in totaal 1200 werknemers, ruim tien procent van al het personeel. Ongeveer de helft van de medewerkers die worden wegbezuinigd is vast bij het bedrijf in dienst. De andere helft werkt voor onderaannemers van SBM, zo meldt het bedrijf vanochtend.

De reorganisatie moet ertoe leiden dat SBM jaarlijks zo’n 40 miljoen dollar (32 miljoen euro) minder uitgeeft. Hoeveel werknemers er per land op straat worden gezet, maakte de dienstverlener voor bedrijven in de olie- en gasindustrie niet bekend. SBM heeft wereldwijd zo’n tienduizend mensen in dienst, van wie 8400 vast.

Waarde voor aandeelhouders

De ontslagen kosten SBM Offshore eenmalig 25 miljoen dollar. Daarvan wordt 18 miljoen euro dit jaar afgeboekt en de rest in 2015. Als reden voor de kostenbesparingen wijst het van oorsprong Schiedamse bedrijf naar de “moeilijke marktomstandigheden”. Topman Bruno Chabas zegt daarover in een toelichting op het besluit:

“Hoewel we het betreuren dat we afscheid moeten nemen van sommige collega’s denken we dat deze maatregelen noodzakelijk zijn om waarde te creëren voor onze belanghebbenden en de winst op de langere termijn te doen groeien.”

Hoofdkantoor naar Amsterdam

Naast de massale reorganisatie kondigde SBM ook aan zijn hoofdkantoor te verhuizen naar Amsterdam. Nu staat het hoofdkantoor van de maritiem dienstverlener nog in Monaco. De operatie moet in de herfst van volgend jaar zijn afgerond en is goed voor ongeveer 100 nieuwe banen in Nederland.

SBM verkeert al het hele jaar in woelig vaarwater, vooral vanwege omkoopschandalen die tussen 2007 en 2011 plaatsvonden. NRC-redacteur Renée Postma schrijft daarover vanmiddag in NRC Handelsblad:

Ondanks een recente schikking van 240 miljoen dollar (194 miljoen euro) met het Openbaar Ministerie in Nederland, sleept de affaire zich in Brazilië nog voort. In het Zuid-Amerikaanse land lopen nog minstens drie verschillende corruptie-onderzoeken waarbij SBM betrokken is. Het bedrijf mag daar op dit moment niet meedingen naar nieuwe orders.

Lees op NRC Q of SBM Offshore een bandietenbedrijf is.

    • Joost Pijpker