Ségolène Royal op de bres voor het haardvuur

Mogen Parijzenaars nu wel of niet in het nieuwe jaar hun open haard aansteken? Volgens een vorig jaar aangenomen wet om luchtvervuiling tegen te gaan is het op 1 januari 2015 gedaan met de houtvuurtjes in de hoofdstadregio.

Maar minister Ségolène Royal, in het Franse kabinet verantwoordelijk voor Milieu, noemde dit deze week „ridicuul” en „absurd”.

De oud-presidentskandiaat Royal heeft de reputatie een ietwat ongeleid projectiel te zijn. Nadat ze in oktober na protest van truckers een kilometerheffing op het laatste moment introk, stelde ze voor om dan alleen buitenlandse kentekens te belasten. De minister van Financiën wees haar er publiekelijk op dat dat binnen de EU niet kan. Een week later had ze een nieuwe proefballon: de péages, de gehate Franse tolwegen, zouden in het weekend gratis worden. Maar de particuliere exploitanten van de wegen wisten van niets.

Wat steeds haar punt is: milieubeleid moet „niet bestraffend” zijn. Maar volgens schattingen van de organisatie Airparif, die de luchtkwaliteit rond Parijs meet, dragen in de wintermaanden de vele open haarden voor bijna een kwart bij aan fijnstofdeeltjes van het type PM10. Parijs heeft regelmatig smogproblemen, benadrukt de groene partij EELV. Royal heeft nog geen verdere uitleg gegeven. Ze is op de klimaatconferentie in Peru.