Dit is een artikel uit het NRC-archief

Cultuur

Opnieuw twee slachtoffers MH17 geïdentificeerd, één Nederlander

Premier Mark Rutte en enkele collega's bij de aankomstceremonie voor de slachtoffers van rampvlucht MH17.
Premier Mark Rutte en enkele collega's bij de aankomstceremonie voor de slachtoffers van rampvlucht MH17. Foto ANP / Jerry Lampen

Deze week zijn er weer twee slachtoffers van rampvlucht MH17 geïdentificeerd. Eén van hen heeft de Nederlandse nationaliteit. Dat heeft het ministerie van Veiligheid en Justitie bekendgemaakt. Er zijn nu in totaal 294 van de 298 slachtoffers van de vliegramp geïdentificeerd. De laatste vier nog niet geïdentificeerde slachtoffers van rampvlucht MH17 zijn allen Nederlanders.

Op speciaal verzoek van de ambassades van de landen die betrokken waren bij de MH17-ramp wordt de specifieke nationaliteit van de niet-Nederlandse slachtoffers niet vrijgegeven. De nabestaanden van de slachtoffers zijn geïnformeerd.

Sinds juli dit jaar is het identificatieproces bezig. Dit gebeurt op basis van gebitsgegevens, vingerafdrukken of DNA.

Het is mogelijk dat van de laatste vier vermisten alsnog informatie beschikbaar komt van de lichaamsdelen die al in Hilversum zijn. Maar het kan ook dat hun stoffelijke resten nog niet zijn geborgen op de rampplek.

De Boeing 777 met vluchtnummer MH17 steeg op 17 juli op van Schiphol. Aan bord zaten 298 mensen. Boven het oosten van Oekraïne werd het uit de lucht geschoten. Alle inzittenden kwamen hierbij om het leven. De wrakstukken van de Boeing 777 werden vorige maand geborgen.