Ook Nederland helpt mee met het motoronderhoud van de JSF’s

De JSF vliegt boven de Eglin Air Force Base in Florida.
De JSF vliegt boven de Eglin Air Force Base in Florida. Foto ANP / Marco Ferrageau

Het motoronderhoud van de Joint Strike Fighters (JSF) in Europa zal door Nederland, Noorwegen en Turkije worden uitgevoerd, meldt het ministerie van Defensie. Het onderhoud vindt plaats in Woensdrecht.

Turkije begint in 2019 met het onderhoud. Twee of drie jaar later volgen Nederland en Noorwegen. Daardoor behoudt ons land de hoogwaardige kennis over motoronderhoud, zegt minister Hennis-Plasschaert van Defensie. Minister Kamp van Economische Zaken:

“De keuze voor Nederland biedt nieuwe kansen voor de defensie-industrie om opdrachten voor motorenonderhoud uit te voeren. Dit versterkt de innovatiekracht van de Nederlandse economie en is goed voor de werkgelegenheid.”

Nederland koopt voor 4,5 miljard euro in totaal 37 JSF’s, ofwel F-35’s. Die moeten vanaf 2019 de Nederlandse F-16’s gaan vervangen.