Ook België sloot belastingdeals met bedrijven

Het logo van bierbrouwer AB Inbev bij het hoofdkantoor in Leuven.
Het logo van bierbrouwer AB Inbev bij het hoofdkantoor in Leuven. Foto EPA/Julien Warnand

Net als Luxemburg heeft ook België afspraken gemaakt met bedrijven over de belasting die zij dienen te betalen over hun winst. Dat schrijven de Belgische kranten De Standaard en Het Nieuwsblad. Volgens de Federale Overheidsdienst (FOD) Financiën gaat het om zestig bedrijven sinds 2005.

Onder andere bierbrouwer AB Inbev en sigarettenfabrikant British American Tobacco zouden op die manier geprofiteerd hebben van gunstige fiscale afspraken. Die kunnen tot een belastingvermindering van 60 procent leiden. Bronnen binnen het Belgische ministerie van Financiën zeggen tegen De Standaard dat het voordeel kan oplopen tot bijna 90 procent. De winst zou belast moeten worden in het buitenland, maar informatie daarover wordt niet altijd doorgespeeld door de Belgische regering.

Lux Leaks

Vorige maand bleek dat multinationals miljarden aan belastingen ontwijken dankzij afspraken met de fiscus in Luxemburg. Onder andere Ikea, Heinz en Pepsi zouden dergelijke deals gesloten hebben. Deze zogenoemde Lux Leaks kwamen aan het licht nadat het International Consortium of Investigative Journalists (ICIJ) honderden documenten onderzocht van accountantsbedrijf PricewaterhouseCoopers (PwC), dat bemiddelde tussen de Luxemburgse overheid en bedrijven.

Ook Nederland zou bij de belastingontwijking betrokken zijn als doorvoerland. Verder is ons land populair voor zogenoemde brievenbusfirma’s - een fiscale constructie waardoor de belastingdruk verlaagd wordt.

Onvrede

In Europa heerst al lange tijd onvrede over alle belastingvoordelen. De De Organisatie voor Economische Samenwerking en Ontwikkeling (OESO) werkt aan voorstellen die zulke afspraken moeten ontmoedigen.

België meldde eerder deze week dat het als eerste land alle documenten over Belgische bedrijven en rijke families die deals hebben gesloten met de Luxemburgse fiscus heeft opgevraagd. De overheid verwacht de documenten in januari in handen te zullen krijgen. Het is niet duidelijk of Nederland ook zo’n verzoek heeft gedaan aan Luxemburg.

Lees op NRC Q voor wie de Lux Leaks belangrijk zijn.

    • Sam de Voogt