Onno Hoes doet aangifte van smaad en laster

De Maastrichtse burgemeester Onno Hoes.
De Maastrichtse burgemeester Onno Hoes. Foto ANP/Marcel van Hoorn

De burgemeester van Maastricht, Onno Hoes, heeft vandaag aangifte gedaan van smaad en laster tegen de omroep PowNews en degene die verborgen camerabeelden van hem maakte. Dat meldt de NOS op basis van zijn advocaat.

Hoes had gisteren in een openbare verklaring al aangekondigd juridische stappen te overwegen. In diezelfde verklaring maakte Hoes bekend terug te treden als burgemeester als gevolg van een uitzending van PowNews waarin te zien is dat hij flirt met de 20-jarige Robbie Hasselt. Die droeg een verborgen camera bij zich en stelde vragen die van tevoren waren opgesteld door PowNews.

Goede kans op succes

Hoes maakt een goede kans, zeggen juristen. Jurist Matthijs Kaaks zegt tegen NRC Handelsblad dat de beelden en de uitzending een “grove inbreuk” zijn op de persoonlijke levenssfeer van de burgemeester. Hoogleraar intellectueel eigendom Dirk Visser noemt in deze krant de inzet van een lokhomo “buitenproportioneel”.

Zelf zei Hoes over de kwestie:

“Ik zal er voor strijden dat een openbaar bestuurder niet vogelvrij wordt verklaard en er een zeker privé domein blijft zodat hij of zij in balans zijn of haar functie kan vervullen.”

Eerdere uitspattingen

De beelden in de uitzending van PowNews waren de spreekwoordelijke druppel voor de Maastrichtse burgemeester. Vorig jaar kwam hij in opspraak toen hij in een hotellobby al zoenend werd gezien met een andere man dan zijn toenmalige echtgenoot Albert Verlinde. Daarna volgden andere relletjes, die Hoes nu teveel zijn geworden. De Maastrichtse raadspartijen zagen geen reden om hem weg te sturen, maar steunden de burgemeester ook niet openlijk. Daarop trok Hoes zijn eigen conclusies.

Lees vandaag in NRC Handelsblad: Angelsaksische valstrik nekt Hoes (€) en ‘Gewoon Onno’ zijn kon niet (€).

    • Sam de Voogt