‘Zeer lelijk’ mens blijkt actrice

Een foto van een ‘zeer lelijk’ mens. Daar was het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP) naar op zoek voor een onderzoek naar de invloed van het uiterlijk tijdens sollicitatiegesprekken. En de keuze viel op de Amerikaanse actrice Melissa McCarthy, onder meer bekend van de populaire serie Gilmore Girls. Testpersonen moesten uit een aantal foto’s hun favoriete toekomstige werknemer kiezen. Onder de foto’s stond nationaliteit en leeftijd van de kandidaten. Een van hen was de ‘Nederlandse’ Vera van 33 jaar. Maar dat blijkt bij nader inzien Melissa McCarthy te zijn. Het SCP wist niet dat het om een actrice ging, laat een onderzoeker weten. „We hebben willekeurige foto’s van internet gehaald en die voorgelegd aan een panel, dat ze moest beoordelen van ‘zeer knap’ tot ‘zeer lelijk’. Zij viel in de laatste categorie. Als we hadden geweten dat het een Amerikaanse actrice was, hadden we niet voor deze foto gekozen, dat verstoort je resultaten.”

    • NRC