Olieprijs voor het eerst in vijf jaar onder de zestig dollar

De olieprijs is onder de zestig dollar gezakt.
De olieprijs is onder de zestig dollar gezakt. ANP Reuter / Jorge Silva

De prijs voor Amerikaane olie is vandaag voor het eerst sinds de zomer van 2009 onder de zestig dollar gezakt. Rond het sluiten van Wall Street (22 uur Nederlandse tijd) noteerde een vat Amerikaanse ruwe olie rond de 59,95 dollar. Daarna is de prijs nog verder gedaald.

De daling van de olieprijs duurt al zes maanden. Sinds afgelopen juni, toen de olieprijs piekte op 107,26, is de prijs met meer dan 44 procent ingezakt. Volgens analisten is de bodem nog niet in zicht en is een verdere daling naar 55 dollar een mogelijkheid.

Oliekartel OPEC voorspelde gisteren dat er de komende tijd minder vraag is naar olie, door de hogere productie van niet-OPEC-landen en de achterblijvende groei van de wereldeconomie. Volgend jaar komt de vraag volgens de OPEC uit op 28,9 miljoen vaten per dag. Dat is de laagste vraag in meer dan tien jaar.

Lees ook op NRC Q: Waarom de olieprijs maar blijft dalen en De zeven gevolgen van de lage olieprijs (ja, de benzine is goedkoper)