Niemand liet dit jaar zijn paraplu achter in de trein

19.641 treinkaartjes, bijna 9.200 identiteitsbewijzen en niet één paraplu. Dat is de oogst van het Bureau Gevonden Goed van de NS, blijkt uit een inventarisatie van de dit jaar in wagons achtergebleven spullen.

NS maakte vandaag de cijfers tot november 2014 bekend. In totaal zijn tot nu toe 88.000 gevonden voorwerpen geregistreerd – zo’n 10 procent meer dan vorig jaar. De toptien van meest gevonden spullen is dezelfde als in 2013, zegt een woordvoerder van NS.

Na het treinkaartje en het identiteitsbewijs staat de mobiele telefoon op de derde plaats: ruim 5.000 bleven er achter. Eind september, toen de iPhone 6 werd geïntroduceerd, waren onder de verloren telefoons ineens veel ‘verouderde’ iPhones 5. Na de topdrie volgen portemonnees, sleutels, rugzakken, plastic tassen met nieuwe spullen, jassen, sport- of weekendtassen en koffers.

NS heeft opnieuw een recycleproject gemaakt van de gevonden voorwerpen. Het NS Lost & Found Recycle Atelier is gevestigd in een oude postwagon, die tussen de stations Haarlem, Den Bosch en Maastricht rijdt. „De wagon is een reizend naaiatelier, expositieruimte en designstore, waar gevonden voorwerpen een tweede leven krijgen”, zegt een woordvoerder. Ook is een rariteitenkabinet te zien, met de vreemdste gevonden voorwerpen van de afgelopen jaren. (ANP)