Nederland krijgt een noodvoorziening voor mobiel telefoonverkeer

Foto ANP / Remko de Waal

Een storing bij KPN, T-Mobile of Vodafone? Die telecombedrijven kunnen binnenkort terugvallen op een noodvoorziening bij grote storingen in het mobiele netwerk. Zij schakelen dan over op elkaars netwerk, schrijft branchevereniging Nederland ICT.

De noodvoorziening moet worden ingezet bij storingen die (naar verwachting) langer duren dan drie dagen, en die meer dan 500.000 mensen in de regio treffen. Nederland zou het eerste land ter wereld zijn dat zo’n noodvoorziening heeft.

vraag naar een vangnet

Eerder drong minister Kamp van Economische Zaken al aan op zo’n vangnet. Aanleiding was een grote storing in 2012, toen klanten van Vodafone dagenlang niet konden bellen, sms’en en internetten door een brand in de netwerkcentrale van Vodafone.

De noodvoorziening voorziet niet in het op gang houden van internetten; dataverkeer kan vanwege de beschikbare capaciteit niet via het netwerk van een andere operator worden geleid.

    • Sterre van der Hee