Luisteren: Saruman wenst ons een ‘merry metal Christmas’

Screenshot Youtube.com

Naast tovenaars van zijn toren blazen, houdt Saruman er nog een ander guitig hobbyproject op na: metalliedjes maken. De Britse acteur Christopher Lee, die de kwade tegenhanger van Gandalf speelt in de Lord of the Rings-filmtrilogie, brengt ons ook dit jaar weer een snoeiharde metal-kerstsingle.

In 2012 bracht Lee zijn eerste EP met daarop opgevoerde versies van klassieke kerstsingles uit als A Heavy Metal Christmas. Vorig jaar volgde de tweede, A Heavy Metal Christmas Too. Beluister hier een klein overzicht, met uiteraard ook zijn nieuwste kerstnummer van dit jaar. Darkest Carols, Faithful Sing kwam eergisteren online:

De single ‘Jingle Hell’, afkomstig van A Very Metal Christmas Too, bereikte vorig jaar de 18e plek in de Amerikaanse Billboard Hot 100-hitlijst. Hiermee werd Lee de oudste muzikant die ooit in de lijst stond, waarmee hij jazz-zanger Tony Bennett versloeg.

Je bent nooit te oud om te headbangen

Lee, die met zijn 92 jaar bewijst dat er geen leeftijdsgrens zit aan metal of muziek maken, begon zijn symfonische metalavontuur in 2010, toen zijn eerste album over Karel de Grote uitkwam: Charlemagne: By the Sword and the Cross (luister op Spotify). In onderstaand filmpje vertelt hij hoe dat album tot stand kwam:

Twee jaar daarna maakte Lee de opvolger, een rockopera met de sinistere titel Charlemagne: The Omens of Death. Afgelopen mei kwam zijn nieuwste EP uit, Metal Knight:

‘Ik heb deze stem geërfd’

Dat Lee de muziek in is gegaan, is niet zo gek, vertelde hij eerder dit jaar in onderstaand Youtubefilmpje. Zijn overgrootouders waren operazangers, en zijn overgrootoma stond bekend als de ‘Tasmaanse nachtegaal’. “Ik heb deze stem geërfd”, aldus Lee, maar hij kon er wegens gebrek aan geld voor een degelijke zangopleiding professioneel lange tijd niks mee doen:

Eerdere muziekalbums die Lee op zijn naam heeft staan zijn Revelation uit 2006, en nog eerder zong hij Christopher Lee Sings Devils, Rogues & Other Villains (1998).

Christopher Lee? Dracula bedoel je

Hij werd dan geen operazanger, maar wel een bekende acteur. Zijn voorkeur voor het duistere zie je terug in de rollen die Lee speelde in diverse, maar toch meestal horror- en fantasyfilms. Zijn bekendste vertolking is misschien wel die van Dracula (1958):

Misschien ken je hem ook wel uit The Wicker Man (1973):

Of als schurk Scaramanga uit James Bondfilm The Man With the Golden Gun:

En natuurlijk de onvervalste kwade tovenaar Saruman in de LOTR- en Hobbitfilms (waarvan de nieuwste nu in de bioscoop draait):

Kerstboodschap

Die van dit jaar moet nog komen, maar voor nu nog even die van 2013. Met feestelijk hoedje:

    • Judith Laanen