Dit is een artikel uit het NRC-archief De artikelen in het archief zijn met behulp van geautomatiseerde technieken voorzien van metadata die de inhoud beschrijven. De resultaten van deze technieken zijn niet altijd correct, we werken aan verbetering. Meer informatie.
In beeld

Defensie

Koning Willem-Alexander opent het Nationaal Militair Museum

Met knallende kanonschoten werd het nieuwe Nationaal Militair Museum (op de voormalige vliegbasis Soesterberg) vanmiddag geopend. Koning Willem-Alexander was erbij. Hij kreeg een rondleiding over het complex, dat zo'n 35.000 vierkante meter telt. Verder had de krijgsmacht flink uitgepakt voor de openingsceremonie in het museum, waar alle topstukken uit de Nederlandse militaire historie verborgen liggen, zoals een Leopard-tank en een F-16. Het museum is immers een samenvoeging van het Legermuseum en het Militaire Luchtvaart Museum, en wil de bezoekers "persoonlijke en aangrijpende verhalen vertellen" van militairen/veteranen in verschillende tijdperken. Tijdens de opening vertelden militairen in korte filmpjes over hun loopbaan bij Defensie. Zoals militair verpleegkundige Jaaike Bransma, die in Afghanistan bij een bomaanslag een been verloor. Minister Hennis-Plasschaert van Defensie: "Geschiedenis wil nooit verleden tijd worden, geschiedenis doet er toe en blijft fascineren." Zaterdag opent het museum voor publiek.
Foto ANP / Koen van Weel
Foto ANP / Koen van Weel
Koning Willem-Alexander en directeur Stichting Defensiemusea Paul van Vlijmen (L) tijdens de opening.
Foto ANP / Koen van Weel
Koning Willem-Alexander, met rechts directeur Stichting Defensiemusea Paul van Vlijmen, krijgt een rondleiding na de opening.
Foto ANP / Koen van Weel
Minister van Defensie Hennis-Plasschaert spreekt tijdens de opening van het Nationaal Militair Museum.
Foto ANP / Koen van Weel
ANP / Remko de Waal
ANP / Remko de Waal
ANP / Remko de Waal
ANP / Remko de Waal
ANP / Remko de Waal
ANP / Remko de Waal
ANP / Remko de Waal
ANP / Remko de Waal
ANP / Remko de Waal
ANP / Remko de Waal