Kijken: deze kunstenaar verandert Gare d’Austerlitz in een enorme stroboscoop

Metro- en treinstations zijn vaak duistere plekken. Misschien vanwege de grijze, dikke muren, het bunkerachtige gevoel of de afgelegen locaties. Kunstenaar Pablo Valbuena gebruikte die eigenschappen voor zijn project: de mega-stroboscoop.

Metro- en treinstations zijn vaak duistere plekken. Misschien vanwege de grijze, dikke muren, het bunkerachtige gevoel of door de afgelegen locaties. Kunstenaar Pablo Valbuena gebruikte die eigenschappen voor zijn project: de mega-stroboscoop.

Ken je de stroboscoop nog? Dat is zo’n apparaat dat heel snel flitst waardoor het lijkt alsof je schokkende bewegingen maakt. Valbuena bouwde zijn ‘Kinematope’ in het treinstation Gare d’Austerlitz in Parijs, dat toevallig leegstond wegens een verbouwing. Met lichtprojecties en geluid creëerde hij een zwart-wit spektakel op een van de perrons. Valbuena:

“De installatie maakte gebruik van elementen uit de filmwereld om een ruimtelijk effect te genereren. Het is een directe filmische ervaring waarbij de camera wordt weggelaten en de kijker wordt meegezogen in een virtuele ruimtetijd, terwijl het tegelijkertijd ook de fysieke verbondenheid met de plek benadrukt.”

Toegegeven: het vormt het ultieme decor voor een duistere science-fictionfilm.