Vandaag opent het architectonisch indrukwekkende Nationaal Militair Museum

Het nieuwe Nationaal Militair Museum op het terrein van de voormalige luchtmachtbasis Soesterberg.
Het nieuwe Nationaal Militair Museum op het terrein van de voormalige luchtmachtbasis Soesterberg. Foto ANP / Remko de Waal

Van de Tiger Moth tweedekker, de 10 ton zware F15 Eagle tot een Leopard 2A6-tank. In het architectonisch indrukwekkende Nationaal Militair Museum loop je rond tussen de tanks en historische vliegtuigen. Vanmiddag wordt het geopend door koning Willem-Alexander.

Op de oude vliegbasis van Soesterberg, waar in 1913 de Luchtvaartafdeling van de Koninklijke Landmacht werd opgericht, staat nu, honderd jaar later het Nationaal Militair Museum. Tussen de 13 meter hoge glazen buitenwanden zijn het verleden, het heden en de toekomst van de Nederlandse krijgsmacht te zien.

‘De vliegtuigen lijken in een adembenemend luchtgevecht verwikkeld’

Het gebouw roept volgens onze architectuurcriticus Bernard Hulsman Mies van der Rohes zwanenzang, de neue Nationalgalerie in Berlijn uit 1970, in herinnering.

“Nu is de neue Nationalgalerie, met zijn vier glazen gevels en geheel open ruimte, een berucht onpraktisch museum voor beeldende kunst.
Maar voor het tentoonstellen van kanonnen, tanks en andere militaire voertuigen en objecten blijkt de Mies-doos van het Nationaal Militair Museum nu juist uitermate geschikt. Vooral de vliegtuigen die aan het immense dak van 250 bij 110 meter zijn opgehangen, zijn ronduit spectaculair. Soms lijkt het alsof ze vlak boven de hoofden van de bezoekers in een adembenemend luchtgevecht zijn verwikkeld.”

Het nieuwe museum heeft een oppervlakte van 30.000 vierkante meter, inclusief ateliers en depots. Het terrein om het museum heen is met 45 hectare nog eens 15 keer zo groot. Dat maakt dat de totale oppervlakte bijna 100 voetbalvelden groot is.

Het inrichten van het museum ging ongeveer zo:

Lees in NRC Handelsblad de volledige recensie van het gebouw door Bernard Hulsman.