Kandidatenlijst senaat leidt tot ruzie in de PvdA

Oudgedienden Ruud Koole en Guusje ter Horst bedanken voor plek.

Ruud Koole
Ruud Koole

En wéér is er gedonder bij de PvdA. Na twee vertrekkende Kamerleden, barre peilingen en een emotionele uitbarsting van partijleider Diederik Samsom tegen De Telegraaf, ligt de partij nu overhoop met twee prominente senatoren. Oud-partijvoorzitter Ruud Koole en voormalig minister Guusje ter Horst hebben beiden afstand gedaan van hun plek op de kandidatenlijst voor de Eerste Kamer. Ter Horst heeft helemaal bedankt, Koole staat onderaan de lijst en zinspeelt erop dat de leden hem straks alsnog op een verkiesbare plek zetten.

In een brief aan partijvoorzitter Hans Spekman, die in het bezit is van deze krant, noemt Koole de gang van zaken „onverkwikkelijk” en „weinig respectvol”. Het partijbestuur zou hem op een onverkiesbare plaats hebben gezet vanwege de regionale spreiding van kandidaten, maar dat argument noemt hij „heel gezocht”. Volgens Koole spelen „andere, politieke argumenten” een rol bij zijn lage plaats: „Mijn kritische beschouwingen over de koers van de partij worden kennelijk in de huidige partijtop niet gewaardeerd.”

Eerder dit jaar hekelde Koole in deze krant de ‘lethargie’ waarmee de PvdA reageerde op nederlagen bij lokale en Europese verkiezingen. Ook zei hij: „De partijtop staat te veel op zenden, is te veel aan het verdedigen wat er door het kabinet gedaan is.”

Ook Ter Horst, minister van 2007 tot 2010, is niet te spreken over hoe ze is behandeld. Ze zegt het „onbegrijpelijk” te vinden dat ze op een lage plek gezet is. „Andere partijen hechten aan politici met een staat van dienst, maar bij de PvdA worden een oud-voorzitter en een oud-minister gewipt.”

Partijvoorzitter Spekman spreekt van „een lijst om trots op te zijn”. Hij laat weten niet in te willen gaan op de kwalificaties van Koole en Ter Horst. Wel zegt hij het „jammer” te vinden dat Ter Horst vertrekt. De voorzitter van de kandidatencommissie, Elske ter Veld, zegt over de verontwaardiging van Koole: „Luister, zo gaan die dingen. Als Ruud hoger op de lijst had willen staan, had hij zich ook kandidaat kunnen stellen als lijsttrekker. Wie weet was hij het dan geworden.”

De PvdA-lijst voor de Eerste Kamer wordt aangevoerd door de huidige fractievoorzitter Marleen Barth. Nieuw zijn onder meer ex-partijvoorzitter Ruud Vreeman, zorgbestuurder Jopie Nooren en politieadviseur Mohamed Sini. Een aantal van de huidige senatoren maakte eerder hun vertrek bekend: oud-minister Klaas de Vries, voormalig Kamerlid Adri Duivesteijn en Joyce Sylvester, de huidige burgemeester van Naarden.

    • Thijs Niemantsverdriet