Jij verzorgt stroom in brouwerijen van Heineken over de hele wereld

Foto ANP

Interessante vacature? Lees hier waarom je wel (of niet) wilt solliciteren op deze functie.

Functie: Specialist Electrical Engineering
Bedrijf: Heineken
Wat valt op aan de vacature? Je standplaats is in Nederland, maar de meeste projecten vinden plaats in het buitenland. Je zal dus vaak moeten reizen.

Wat doe je dan eigenlijk?

Een brouwerij draait op elektriciteit, dus: zonder stroom, geen bier. Aan jou om ervoor te zorgen dat die stroom ook echt in de brouwerij kan komen. Vanuit Heineken onderhoud je contacten met leveranciers van apparatuur voor de stroomvoorziening. Dit doe je voor Heineken-brouwerijen over de hele wereld, met name in Afrika, Azië, Zuid-Amerika en in mindere mate in Europa. Op projectbasis praat je over nieuw te bouwen brouwerijen met potentiële leveranciers, van Siemens tot kleine lokale bedrijven, en bezoek je bestaande brouwerijen.

De leverancier maakt het gedetailleerde ontwerp voor het energienetwerk, daar houd jij je dus niet mee bezig. “Maar het moet allemaal wel aan de eisen van de brouwerij voldoen”, vertelt teamleider Aart van den Boogaart. En dat controleer jij dus, in principe vanuit Nederland, maar ongeveer een week per maand bezoek je de locaties in het buitenland.

Waarom zoeken ze iemand?

De huidige Specialist Electrical Engineering gaat met pensioen.

Wat voor collega moet je zijn?

Iemand voor wie industriële stroomvoorziening hetzelfde is als een stekker inpluggen. Lees: je hebt tenminste vijf jaar ervaring. Je bent er immers verantwoordelijk voor dat de brouwerijen kunnen draaien - zie jij iets over het hoofd, dan zitten de klanten zonder bier.

Een specialisatie in bijvoorbeeld wind- en zonne-energie of dieselgeneratoren komt van pas, een aantal brouwerijen werkt daarmee. Verder moet je Engels goed zijn en houd je van regelmatig reizen.

Waarom wil je hier wel/niet werken?

Omdat je de hele wereld over mag voor Heineken, onder andere naar Azië, waar de biermaker hard groeit. Nadeel is wel dat je alleen verantwoordelijk bent voor de realisatie van de projecten: je houdt je dus niet bezig met het maken van een inhoudelijk plan voor het leggen van de kabels. Van den Boogaart:

“Als je dat wil, kan je beter bij één van de leveranciers gaan werken.”

Wat verdient dat?

Daar kon Van den Boogaart niks over zeggen. Ook personeelszaken reageert niet op deze vraag. Zou het iets te maken hebben met de recente klacht van de hr-directeur over de wel erg hoge salarissen voor starters bij het bedrijf?

    • Marieke ten Katen