Palestijnse minister overleden na protest

Foto AFP

De Palestijnse bewindsman Ziad Abu Ein van de Palestijnse Autoriteit (PA) is gisteren op weg naar het ziekenhuis overleden, nadat hij tijdens een demonstratie in het dorpje Turmusiya onwel was geworden. Bij een handgemeen met een Israëlische veiligheidsagent was Ein in zijn nek gegrepen. Ook was hij in contact gekomen met traangas. De Europese Unie verlangde later op de dag een ‘snel en onafhankelijk’ onderzoek naar de toedracht van het overlijden van de bewindsman. Ein is namens de Palestijnse Autoriteit betrokken bij het voorkomen van Israëlische nederzettingen en verzet tegen de afscheidingsmuur. Minister Bert Koenders (Buitenlandse Zaken, PvdA) heeft in de Tweede Kamer bezorgd gereageerd op de situatie in Israël na de dood van de Palestijnse minister.

    • NRC