Interactieve website: experiment maakt van Wikipedia een 3D-sterrenstelsel

Wikipedia is handig, maar écht mooi is het niet, vond de Franse student Owen Cornec. Hij bouwde WikiGalaxy: een digitale 3D-wereld vol artikelen, vormgegeven als een sterrenstelsel.

Wikipedia. Of je nu een artikel wil zoeken, een pagina over jezelf wilt maken of een spelletje wilt spelen: het kan allemaal. Maar echt mooi is de website niet, vond de Franse student Owen Cornec. Kan dat niet anders?

Hij bouwde WikiGalaxy: een digitale 3D-wereld vol artikelen, vormgegeven als sterrenstelsel met kleine blauwe puntjes. Cornec:

“Denk aan Wikipedia als een sterrenstelsel vol artikelen en linkjes, waar je doorheen kan vliegen, wat je kunt bezoeken en ontdekken. Een deel spel, een deel datavisualisatie en een deel onderzoeksgereedschap.”

Hoe het werkt

Elk puntje representeert een artikel, elke sterrenwolk de gerelateerde stukken. Klik je op een ster, beland je opeens bij de Beatles. En inderdaad, de sterren eromheen verwijzen allemaal naar gerelateerde artikelen: Bono, jazz, Mick Jagger, en (iets verderop) James Brown. Klik je op de ‘fly mode‘, dan vlieg je er dwars doorheen. En het zoeken/lezen van artikelen? Dat kan via een paneel op de website aan de linkerkant.

Bekijk hieronder een korte introductie van de website.

Nieuwe kennis, nieuwe werelden

In de bètaversie van de website passen maar 100.000 artikelen. Dat moeten er straks meer worden. Cornec wil in de toekomst ook de verschillende Wikipedia-categorieën van kleurcodering voorzien (“mensen, wetenschap, geschiedenis”).

Met 3D-technologie en nieuwe ontwikkelingen zijn de mogelijkheden oneindig, schrijft Cornec. Waarom zou je daar dan geen gebruik van maken?

“Ik hoop dat jullie lezen over dingen die jullie nog nooit hebben gezien.”

Klik op de onderstaande afbeelding om de website te bekijken.
Screenshot wiki.plyfra.me/#

    • Sterre van der Hee