Brandpunt Reporter

NPO 2, 20.25-21.05u.

Eerder deze maand hield president Vladimir Poetin zijn jaarlijkse speech voor het Russische parlement. Tijdens deze ‘troonrede’ gaf hij aan dat Rusland zich niet moet schikken naar de wensen van Europa of de Verenigde Staten. Zijn land moet zowel economisch als politiek onafhankelijker worden. Mooie woorden, maar is het realistisch? Rusland kampt momenteel met tegenslagen, vooral op economisch gebied. Toch blijkt het zelfvertrouwen van de president nooit te wankelen. Zijn politieke positie in Rusland lijkt onaantastbaar.

Brandpunt Reporter reisde naar Moskou en Kiev om te onderzoeken wat we de komende jaren van Poetin kunnen verwachten. In de reportage Wie stopt Vladimir Poetin? wordt vooruitgeblikt maar ook teruggeblikt op een bewogen jaar uit het politieke leven van de president. In februari drinkt Poetin nog een biertje met koning Willem-Alexander op de Olympische Winterspelen in Sotsji. Een maand later valt hij buurland Oekraïne binnen en annexeert de Krim. De burgeroorlog die volgt maakt vele slachtoffers. Europa legt Rusland sancties op, bedoeld om Poetin te beteugelen. Maar de immer zelfverzekerde president lijkt zich ook hier weinig van aan te trekken.