Hongkong ontruimt grootste protestkamp

Betogers zeggen het maar alvast op de borden: we komen terug. Foto AFP / Alex Ogle

In Hongkong is de politie vannacht begonnen met het ontruimen van de belangrijkste protestlocatie in de stad. Onder het toeziend oog van honderden agenten werden ijzeren hekken verwijderd en de stellages van bamboe gesloopt. Het verwijderen van de barricades in het zakendistrict Admiralty heeft tot dusver niet geleid tot ongeregeldheden.

De hoogste rechter in Hongkong bepaalde eerder deze week dat demonstranten in het zakelijke centrum van de stad hun protestkamp uiterlijk vandaag moesten moeten hebben ontruimd. Een busbedrijf had een zaak tegen de demonstranten aangespannen, die het kamp al twee maanden geleden opzetten. Volgens het bedrijf verstoren zij de dagelijkse werkzaamheden.

De betogers eisen van de Chinese autoriteiten dat die hun plan intrekken om in 2017 slechts verkiezingen te houden in Hongkong met door Beijng vooraf goedgekeurde kandidaten. Eerdere pogingen van de autoriteiten tot ontruiming leidden tot rellen.

    • Marije Willems