Hof draait levenslang voor Patrick S. terug

In een bos bij Simonshaven op Voorne-Putten werd vorig jaar een kelder gevonden die waarschijnlijk is gegraven door Patrick S. In de ruimte werden uiteindelijk geen menselijke resten of andere sporen gevonden. ANP / Bas Czerwinski

Patrick S. is in hoger beroep veroordeeld tot 25 jaar gevangenisstraf en tbs. Hij ontkomt daarmee aan levenslang, waar hij eerder toe was veroordeeld. Dat heeft het gerechtshof in Den Haag vandaag bepaald.

De 37-jarige S. heeft de straf gekregen voor onder andere het doden van de 21-jarige Farida Zargar en de 43-jarige Nanda Kerklaan in 2010 in Spijkenisse. Hij hoorde het vonnis schijnbaar onbewogen aan. De straf is conform de eis van het Openbaar Ministerie.

Beroven

S. heeft bekend dat hij Farida heeft gedood. Volgens de rechter deed S. dat met als doel haar te beroven, hoewel hij zelf zegt dat hij haar per ongeluk tegen het lijf was gelopen in het Mallebos in Spijkenisse en haar in een worsteling neerstak. Daarna begroef hij haar in het bos. Een voet van de jonge vrouw zaagde hij af en begroef hij in een pot onder zijn schuur.

In het geval van Kerklaan heeft hij verklaard dat zijn toenmalige partner in crime Tim S. de vrouw van de fiets heeft geslagen met een metalen staaf. Het gerechtshof gelooft die lezing niet. Ook Kerklaan werd volgens het gerechtshof geroofd om haar spullen af te pakken.

Verminderd toerekeningsvatbaar

Tim S. stond ook terecht en werd vandaag veroordeeld tot 5 jaar celstraf en tbs. Patrick S. en Tim S. hebben in 2011 in ieder geval samen een Poolse man beroofd, die met zeer ernstig hoofdletsel voor dood werd achtergelaten. Tim gaf de Pool waarschijnlijk de eerste klap met een staaf, waarna Patrick de kermende man met nog vier of vijf klappen op het hoofd raakte om hem het zwijgen op te leggen.

Dit jaar werkte Patrick S. mee aan een onderzoek door het Pieter Baan Centrum. Dat kwam tot de conclusie dat hij verminderd toerekeningsvatbaar is. Dat heeft eraan bijgedragen dat hij niet opnieuw levenslang heeft gekregen.

Zijn advocaten hadden ervoor gepleit om de door het OM geëiste celstraf van 25 jaar te verlagen, zodat S. eerder aan zijn tbs-behandeling zou kunnen beginnen. Maar de rechters vinden de combinatie van een hoge gevangenisstraf met tbs de beste manier om de maatschappij te beschermen tegen S., van wie de kans groot wordt geacht dat hij opnieuw in de fout gaat. (ANP)