Het Rijksmuseum koopt een sculptuur voor 22,5 miljoen euro

Het Rijksmuseum heeft een bronzen sculptuur gekocht voor 28 miljoen dollar (ruim 22,5 miljoen euro). Het beeld Atlas, van de Nederlandse Adriaen de Vries, is vanaf het voorjaar in het museum te zien.

Het Rijksmuseum.
Het Rijksmuseum. Foto ANP / Koen van Weel

Het Rijksmuseum heeft een bronzen sculptuur gekocht voor 28 miljoen dollar - ruim 22,5 miljoen euro. Het beeld van de Nederlandse Adriaen de Vries (1556-1626), Atlas, is vanaf het voorjaar in het museum te zien.

Het Rijks kon het beeld kopen door steun van onder meer de Vereniging Rembrandt, het Rijksmuseum Fonds en een particuliere schenking. Wim Pijbes, hoofddirecteur van het Rijksmuseum, tegen persbureau ANP:

“Een lang gekoesterde droom komt nu eindelijk in vervulling. Adriaen de Vries geldt als de Michelangelo van de Nederlandse beeldhouwkunst.”

Het beeld is gekocht op een veiling in New York en werd in 2010 bij toeval ontdekt op de binnenplaats van Schloss Sankt Martin in Oostenrijk. Het stond daar al ruim driehonderd jaar. Het Rijksmuseum bezat tot dusver een werk van De Vries op klein formaat, het bronzen reliëf Bacchus en Ariadne. Een groter beeld van Triton is sinds 1977 in bruikleen van het Nationalmuseum Stockholm.

Het beeld Atlas.

Het beeld Atlas. Foto Rijksmuseum

Miljoenenschenking

Eerder deze week kreeg het Rijksmuseum een miljoenenschenking van de nazaten van hoogleraar kunstgeschiedenis I.Q. van Regteren Altena. Het geld is ondergebracht in een vermogensfonds op naam, geoormerkt voor de aanschaf van oude Hollandse en Vlaamse tekeningen en aquarellen.

Het is dan ook niet waarschijnlijk dat dit geld gebruikt is om het werk van De Vries in handen te krijgen. Maar het museum heeft zeker wel hulp van andere sponsoren gehad. Volgens NRC-kunstredacteur Daan van Lent is het aankoopbudget van het Rijksmuseum namelijk maar rond de 2 miljoen euro. Het Museum ontvangt jaarlijks wel extra geld van vaste sponsoren, zoals de BankGiro Loterij die begin dit jaar 7,6 miljoen euro extra overmaakte.

Lees ook in NRC Handelsblad: Miljoenenschenking voor het Rijksmuseum (€)