Het bedrijf achter Zara, Pull&Bear en Bershka in vijf grafieken

Foto ANP

Het is een van de buitenlandse concurrenten waar Nederlandse winkelketens het steeds vaker tegen afleggen: Inditex. Het Spaanse bedrijf, eigenaar van ketens als Zara, Pull & Bear en Massimo Dutti, groeit hard - dat zal uit nieuwe kwartaalcijfers vandaag waarschijnlijk ook weer blijken.

Meer winst en omzet voor Inditex

Update 9.00 uur: En inderdaad, de winst en omzet voor Zara-moederbedrijf Inditex zijn opnieuw gestegen. De nettowinst voor de eerste negen maanden van het boekjaar kwam uit op 1,7 miljard euro, 1 procent meer vergeleken met dezelfde periode vorig jaar. De omzet groeide met 7 procent tot 12,7 miljard euro.

Inditex in vijf grafieken:

De omzet stijgt snel

In vijf jaar tijd steeg de totale omzet van Inditex met 60 procent. Dat is bijna net zo snel als die van concurrent Primark. Bij H&M, toch ook een bedrijf dat gevreesd wordt door Nederlandse ketens, steeg de omzet ‘maar’ met 26 procent.

In Nederland zijn er nog weinig Zara’s…

Zara, de grootste keten van het bedrijf, heeft momenteel 25 vestigingen in Nederland. Dat is relatief weinig, zeker in vergelijking met H&M, dat hier 130 winkels heeft.

…maar in Europa is het heel groot

Inditex is momenteel actief in 88 landen. Daar heeft het 6.000 winkels.

De beurskoers loopt achter op die van H&M…

…maar een aandeel Inditex levert wel meer op

    • Yordi Dam