Genomineerden Golden Globes bekend, Birdman is de grote favoriet

Michael Keaton in de film Birdman.
Michael Keaton in de film Birdman. Foto AP / Fox Searchlight / Atsushi Nishijima

Ze zijn bekend: de genomineerden van de 72e editie van de Golden Globes. Favoriet is de film Birdman van Alejandro Gonzalez Inarritu is met zeven nominaties de grote favoriet voor vergaring van eeuwige roem. Opvallend is dat de film, die eind augustus de opener was van het filmfestival in Venetië, de nominatie binnensleepte voor beste film in het genre komedie en musical.

Dé film van het jaar, Boyhood, is in totaal vijf keer genomineerd.

Boyhood neemt het op tegen The Imitation Game (ook vijf nominaties), Gone Girl (vier nominaties), Selma (vier nominaties) en The Theory of Everything (vier nominaties) over Stephen Hawking. Eerstgenoemde is de biografische thriller met Benedict Cumberbatch en Keira Knightley in de hoofdrollen die op het filmfestival in Toronto de publieksprijs won.

Vier nominaties zijn weggelegd voor The Grand Budapest Hotel van Wes Anderson.

Zeven keer Birdman?

Yep. De film is een “complex, intens en intelligent” werk, met een scheurende soundtrack die steeds op de rand van exces en hysterie hangt, schrijft onze redacteur Coen van Zwol in NRC Handelsblad. In de crew van Birdman zit cameraman Emmanuel Lubezki, die ook de beelden schoot voor de film Gravity. Hij laat de film eruit zien als een eindeloos vloeiende scène. Van Zwol:

“Het is een ‘long take’ door de ingewanden van een Broadwaytheater, waar een verlopen Hollywoodster die ooit superheld Birdman speelde, al zijn geld en reputatie heeft ingezet op een door hemzelf geschreven, geregisseerd en gespeeld toneelstuk.”

De casting van 62-jarige Michael Keaton, begin jaren negentig als Batman medeverantwoordelijk voor de huidige superheldenterreur, is volgens Van Zwol een geïnspireerde keuze.

“Geholpen door zijn vriend en advocaat, die kruipolie zweet, zwoegt hij om zijn ijdelheidsproject te realiseren, laverend tussen neurotische actrices, een rancuneuze junkiedochter (Emma Stone) en een hork van een steracteur (Edward Norton) die alleen op het podium echt – en potent – is. Plus nog zijn eigen filmsterrensuperego in de vorm van Birdman.”

Birdman neemt het in de categorie beste musical/komedie op tegen Into the Woods, The Grand Budapest Hotel, Pride en St. Vincent met onder meer Bill Murray en Naomi Watts.

Beste regisseur

De Golden Globes worden op 11 januari in Beverly Hills uitgereikt. Ze gelden als indicator voor welke films en acteurs wel eens in de prijzen kunnen gaan vallen bij de Academy Awards - ofwel de Oscars - later in het awardsseizoen.

De eerder genoemden Wes Anderson, David Fincher en Alejandro Gonzalez Inarritu kunnen worden uitgeroepen tot beste regisseur, maar ondervinden concurrentie van Ava DuVernay (Selma) en Richard Linklater (Boyhood). Bekijk voor het volledige overzicht van alle categorieën en genomineerden de site van de Golden Globes.

    • Sterre van der Hee
    • Jules Seegers