Franse militairen doden door VS gezochte moslimleider in Mali

Franse militairen hebben in Mali de moslimleider Ahmed al-Tilemsi gedood. De commandant van een radicale islamitische groep werd gezocht door de Verenigde Staten, die een prijs van vijf miljoen dollar (vier miljoen euro) op zijn hoofd hadden gezet.

Franse soldaten op patrouille nabij de Malinese hoofdstad Bamako.
Franse soldaten op patrouille nabij de Malinese hoofdstad Bamako. Foto AFP/Eric Feferberg

Franse militairen hebben in Mali de moslimleider Ahmed al-Tilemsi gedood. De Malinese moslimleider en commandant van een radicale islamitische groep werd gezocht door de Verenigde Staten, die een prijs van vijf miljoen dollar (vier miljoen euro) hadden uitgeloofd voor tips die tot zijn arrestatie zouden leiden.

al-Tilemsi was medeoprichter van de Beweging voor Eenheid en Jihad in West-Afrika (Mujwa). Die groepering fuseerde vorig jaar met strijders van de beweging van de Algerijn Moktar Belmoktar, die aanslagen pleegde bij een gascomplex in Algerije en in Niger, tot de terroristenorganisatie al-Mourabitoun. Verder werd al-Tilemsi ervan verdacht in 2011 twee Fransen te hebben ontvoerd in Niger.

Meer terreurstrijders geneutraliseerd

Een woordvoerder van het Franse ministerie van Defensie bevestigde dat al-Tilemsi werd gedood tijdens een nachtelijke actie van het Franse leger in de Noord-Malinese regio Gao. Tientallen andere terreurstrijders werden “geneutraliseerd”.

    • Sam de Voogt