Frans Timmermans volgens pers politicus van het jaar 2014

Eurocommissaris en oud-Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans is volgens de parlementaire pers politicus van het jaar 2014.
Eurocommissaris en oud-Minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans is volgens de parlementaire pers politicus van het jaar 2014. Foto ANP / Martijn Beekman

Eurocommissaris en oud-minister van Buitenlandse Zaken Frans Timmermans is door de parlementaire pers verkozen tot politicus van het jaar. De PvdA’er versloeg met ruim verschil premier Mark Rutte en staatssecretaris van Volksgezondheid Martin van Rijn. Dat werd vandaag bekendgemaakt door het Radio 1 Journaal.

Timmermans wordt door de jury geroemd om zijn dossierkennis en zijn geslaagde lobby om eurocommissaris te worden, maar bovenal voor zijn optreden rond de vliegramp met de MH17. De PvdA’er hield toen een veelgeprezen speech in de VN-Veiligheidsraad:

Timmermans liet in de uitzending weten “zeer vereerd” te zijn met de uitverkiezing. Maar aan het afgelopen jaar zit wat hem betreft wel “een dikke zwarte rand” vanwege de ramp met de MH17.

Begenadigd politicus

De parlementaire redactie van NRC noemde Timmermans eerder, toen bekend werd dat hij naar Brussel zou gaan, “een begenadigd politicus” met een grote talenkennis en een fenomenaal netwerk over de hele wereld. De PvdA’er heeft echter ook zijn zwaktes: hij is ijdel, opvliegend, veeleisend en emotioneel.

De verkiezing werd georganiseerd door de Parlementaire Persvereniging. Vorig jaar werd minister van Financiën Jeroen Dijsselbloem (ook PvdA) door de Haagse pers tot politicus van het jaar gekozen.